Lever för musik. Låtskrivandet dominerar Tildes liv. Nu är hon aktuell med nytt album. Foto: Kai Martin

Tilde tillbaka med soulfyllt album

För tre år sedan kom debutalbumet efter en lång väntan med sjukdom och utlandsboende. Nu är Tilde tillbaka med nya albumet "Pink moon".

  • Publicerad 15:53, 27 nov 2021

Jag vet vad jag vill och vill låta min musik ge avtryck.

LÄS MER: GöteborgDirekts guide till kultur och nöje

För drygt tio år sedan låg framgången krattad och klar. Skivbolag och management var redo för Tilde. Så drabbades hon av leukemi. Allt fick ställas in. Istället började hon en behandling där medicineringen till slut tog. Då började Tilde Ingham istället på en resa som tog henne till Spanien och sedan vidare till Sydamerika.

Väl tillbaka samlade hon sina erfarenhet av de knappa tio åren till det efterlängtade albumet.

Mer introvert

Nu är hon tillbaka med sin andra platta – tre år efter debuten.

– Förra albumet var det som om jag fortfarande befann mig mitt i stormen. Nu är det mer svallvågorna av den som påverkat mig i låtskrivandet, säger hon.

– Sedan kom ju pandemin, som också har haft sin påverkan på albumet. Jag ser det här som lite mer introvert.

Hon står överst i producentkedjan av nya albumet "Pink moon". Är den som skriver låtarna och har tagit på sig producentrollen.

– Jag vet vad jag vill och vill låta min musik ge avtryck. Går något åt fel håll, så säger jag till, säger hon och berättar om ett inspelningstillfälle vid förra albumet där hennes idé om något åt Percy Slegde-hållet istället skenade iväg till att bli en Toto-version av låten när bandet började spela.

Tilde gick i musikklassen på Flatåsskolan under högstadiet tillsammans med Arvid Nero, Kalle Stenbäcken, Simon Söfelde, Samuel Runsteen med flera. Ja, musiker som finns med på hennes plattor.

– Det är något med den klassen, säger hon, där flera blivit framgångsrika musiker.

– Mina närmaste tjejkompisar är också från den tiden.

Håller sig i schack

Hennes sjukdom är kronisk, men just nu håller den sig i schack. För Tilde är det en skugga i medvetandet. Istället dominerar tankarna på musik.

– Ja, jag känner mig trygg att jag håller på med musik och skriver låtar hela tiden. Jag är aldrig så lycklig som då jag jobbar med musik, men mår också dåligt ofta. Det tror jag man kan läsa mellan raderna i mina låtar. För det är trots allt slitsamt att hålla på, men jag är tvungen att göra det, säger hon om sitt artistiska kall.

– Musiken är mer än livet självt. Jag kan inte välja bort den. Jag är inte troende, men jag känner mig religiös då jag skriver musik.

Tilde

Är: 33. Sångerska, låtskrivare. Studerat internationella relationer. Bott i Spanien (Barcelona), Chile och Ecuador. Pappa britt, mamma svensk.

Bor: I Mölndal. Född i Masthugget. Uppvuxen i Majorna, dit hon hoppas kunna flytta tillbaka.

Familj: Sambo.

Aktuell: Med sitt andra album "Pink moon", som föregåtts av singlarna "Call my name", "Don't walk down that road", "Pink moon", "Love me til you die" och "Say that our love" utgivna under ett knappt år. Albumet är inspelat i Spinroad studios, Lindome, med prisade Pedro Ferreira.

Spelar: Oceanen, 3 december.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21