Minns. Evelyn Jons söker i hjärta och hjärna sig tillbaka till barndomens Backa på albumdebuten. Foto: Kai Martin

Tillbaka till den kreativa bubblan i Backa

På scen har musikalstjärnan Evelyn Jons gjort otaliga roller. Nu när hon solodebuterar gör hon det under namnet Evelyn Gillespie. – Mitt eget namn är inte nog sexigt då jag ska bli popstjärna, säger hon skrattande.

  • Publicerad 16:42, 28 okt 2021

Det finns en orsak att vi träffas på ett kafé vid Selma Lagerlöfs torg. Ett stenkast härifrån fanns Backa kulturhus. Platsen där Evelyn Jons började odla sin artistkarriär med sina likar, ett gäng udda karaktärer med kärlek för musikal.

– Vi var ett gäng ufon på 25 till 40 kids som höll på. För mig var det inget konstigt att jag skulle ha huvudrollen, säger hon och ler åt minnet.

– Fem av oss har blivit professionella.

Karriären fortsatte där utbildningen på Balettakademin var viktig för utvecklingen. Därefter väntade uppdrag med ledande roller på nationella som internationella musikalscener.

Men när Evelyn Jons nu gör sin albumdebut med "Världens största man" är det under ett artistalias och med musik som är pop.

– Mitt eget namn är inte nog sexigt då jag ska bli popstjärna, skämtar hon.

– Nej, jag upplevde att mitt namn var institutionstyngt, att Jons ställde till problem och att det var roligt att bli en ny. Gillespie är min mammas flicknamn och jag tog det under coronan då jag var trött på mig själv.

Och musiken...?

– Ja, jag som har mitt hjärta i musik från 30-, 40- och 50-talen upptäckte till min förvåning att det blev popmusik som jag skriver, säger hon om musiken som hon själv producerat.

– Att göra det här påminner mig om åren på Kulturhuset i Backa, då vi var i den där kreativa bubblan.

Evelyn Jons

Är: 45. Logoped och musikalartist med framträdande roller i "Cats", "Guys and dolls" och "Chess" på Göteborgsoperan. Varit solist med bland andra Göteborgs Symfoniker, Helsingfors Stadsorkester, Göteborg Wind Orchestra och Bergen Filharmoniske Orkester.

Bor: I Pixbo. Uppvuxen i Backa.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Som Evelyn Gillespie och solodebuten "Världen störta man".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21