Musik. Kapten Röd, Slowgold (Amanda Werne) och Division Of Laura Lee (sångaren Per Stålberg) spelar på olika sätt på Valborg och 2 maj. Foto: Kai Martin

Tips: Bananpiren och Musikenshus gör musikhelgen

Med drive inkonsert på Bananpiren vill skivbolaget Welfare Sounds råda bot på tristessen. Precis som Musikens hus med sin livestreamade konsert. Valborg och 2 maj går det att få exklusiva konserter med band och artister som Division Of Laura Lee, Terra, Kapten Röd, Orkan och Slowgold.

  • Publicerad 13:24, 30 apr 2020

Musikerna sitter ju i skiten de också. Precis som all produktionspersonal.

Nya plattor släpps, men artisterna har ingenstans att promota sin musik.
Musikställen går på knäna ekonomiskt när ingen publik kommer.

Nu söker skivbolag och spelställen nya vägar för att sprida musik.

Skivbolaget Walfare Sounds skulle haft en releasekonsert för banden Terra och Division Of Laura Lee kombinerat med 5-årskalas på Pustervik. Planer som grusades.

Men skam den som ger sig. Skivbolaget har valt en ny, oprövad modell för musikfesten: Drive inkonsert på Bananpiren.

– Samma dag som allt ställdes in på Pustervik hade jag möte med Hyrljudet i Majorna och fick då reda på deras planer på en drive in-bio på Bananpiren. Det var ju något vi ville hänga på, förklarar Olle Björk på skivbolaget.

Det kommer bli samma former med konserten som för bion. Det vill säga att ljudet kommer via en FM-kanal till bilradion. Högst 50 biljetter får säljas till den annorlunda konserten, om man vill se den på plats.

Byggt en livescen

– Vi har byggt en livescen nedanför bioduken. Det kommer inte finnas någon ljudanläggning, allt ljud går direkt till FM-kanalen. Det kommer ställa krav på tekniken och på bandet som bara kommer spela med musik i monitorerna och in ear, säger Olle Björk.

Man har redan testkört för att säkerställa att allt fungerar.

– Men det ska ju fungera på plats också. Vi kommer ju, förutom musikerna, också ha ett kamerateam och bildproducent på plats. Så det är ju ett lite större produktionsteam än en vanlig konsert.

Servering på rullskridskor

På plats kommer det också finnas en biokiosk och Olle Björk har förhoppningar på att det ska bli bra väder.

– Då är planen att serveringen ska ske via personal på rullskridskor. Så, ja, vi hoppas på bra väder.

Den andra maj är det dags för nästa större musikevenemang i Göteborg. Då hålls en musikgala på Musikens hus arrangerad av lokalernas permitterade personal.

– Det är fantastiskt det som de gör för oss, säger Lasse Arvidsson på Musikens hus.

– Att de gör det här då de har blivit arbetsbefriade.

Ställer upp

I Musikens hus finns flera replokaler och huset har alltid odlat sina relationer med band och artister som passerat revy.

– De har visat sig positiva till att ställa upp och det har varit fler villiga att bidra än vad som är med på konserten, säger Lasse Arvidsson.

Arrangemanget har varit snabbt ur startblocken. På bara några veckor har allt kommit på plats.

– Det var i samband med att konserten för Pustervik blev lyckosam, erkänner Lasse Arvidsson.

– Genom vår grymma personal och det nätverk vi har till artisterna har det här varit möjligt.

Hoppas på bidrag

Totalt kommer knappt 47 personer att vara inblandade där intäkterna ska fördelas.

– Om det blir pengar på det här så är det fantastiskt, menar Lasse Arvidsson, som hoppas på bidrag via Musikens hus Swishkonto.

– Så, ja, vi vill dela. Musikerna sitter ju i skiten de också. Precis som all produktionspersonal. Tack vare intäkterna från hyresgästerna till replokalerna täcker vi precis kostnaderna för huset. Där har vi ju en fördel till skillnad mot ställen som Nefertiti och Pustervik. Men vi som sitter i styrelsen och jobbar här får ingen lön. Det är tufft.

Bananpiren + Musikens hus

Driveinkonsert: På Bananpiren, Valborgsmässoafton. Konsert med banden Division Of Laure Lee, Beverly Kills och Terra, som direktssänds via en specialriktad FM-kanal till de bilar som hyser de 50 betalande på plats. Konserten livestreamas också av GP.

Musikens hus: 2 maj. Banden och artisterna Ebbot & McFaul, Kapten Röd, Slowgold, Andreas Chadien, Berg & Bedragare, Dan Viktor, Kvas, Långfinger, Mathilda Brink, Orkan och Philip Fritz & Republiken underhåller direkt från Musikens hus scen via deras Facebooksida och musiktidningen Gaffa.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57