Tomas Alfredsons Alfons Åberg-serie visas i Göteborg

Idén tog fart redan för 30 år sedan. Men då man inte lyckades göra den rättvisa fick den vänta. Nu är regissör Tomas Alfredson klar med sin "Alfons Åberg"-serie.

  • Publicerad 13:03, 28 okt 2021

… tyvärr blev jag klar på fel sidan målsnöret med första filmen

Alfons Åbergs skapare, göteborgskan Gunilla Bergström gick bort efter en tids sjukdom i slutet av augusti. När nu regissör Tomas Alfredson kommer till hennes barndomsstad för att visa den första filmen i hans serie om hennes seriefigur är han både stolt och sorgsen.

– Hon fick se lite tester, som vi hade gjort och som hon tyckte om. Vi fick dessutom tillfälle att prata om arbetet vi höll på med, säger han.

– Men tyvärr blev jag klar på fel sidan målsnöret med första filmen… en vecka efter hon gått bort.

30 årig idé

Samtidigt är Tomas Alfredsons Alfons Åberg-serie – tio avsnitt om tolv minuter – en långt utdragen historia, som nu ser sitt mål.

– Den är 30 år gammal, den här idén. Gunilla Bergström hörde av sig och vi pratade om att göra en spelfilm av Alfons Åberg. Men en av de starkaste idéerna med just Alfons Åberg är att de är så reducerade, barnen får själva föreställa sig hur karaktärerna ska låta. Om de är från Göteborg eller Västerås. Det utrymmet är tilldelat barnen om hur det ska vara. Skulle man ha skådespelare och scenografi… ja, då skulle man ta bort den möjligheten för barnen.

Han berättar att Gunilla Bergström var perfektionist och efter några år bestämde man att avstå från projektet. Men allt har legat och grott hos Tomas Alfredson, som inte släpper en bra idé när han får tag på den.

– Ja, jag plockade nog upp den vartannat år till den här idén dök upp.

Pop up-bok

Nu utnyttjar han Gunilla Bergströms geniala och personliga bilder. Som en popup-bok om Alfons Åberg har Tomas Alfredson med sitt lilla tema om två, tre personer jobbat i det lilla.

– Vi har använt en liten kamera, använde små kameror och byggde som en liten teater. Det var kameran som rörde sig. Vi hade Jonas Karlsson till att läsa in texterna och lyssnade på dem medan vi jobbade.

Onekligen en stor skillnad på de stora produktioner som Tomas Alfredson annars brukar jobba med.

– Ja, där handlar det om hundra personer som ska sysselsättas på en bergstopp i väder och vind. Men det här har varit otroligt kul.

Jag antar att det också krävs en stor portion ödmjukhet för att driva igenom det här projektet?

– Så är det. Men också fåfänga. Jag tänker att man söker efter något som har bärighet i längden i det man skapar. Här har vi en publik som kanske är barn i fyra års åldern som ska se det här, en berättelse oanfrätt av tidens tand. Det är ju också en berättelse som man som förälder tål att höra om och om igen, för Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg är tänkvärda.

Du har blivit pappa igen – har det påverkat?

– Ja, jag har en sjuåring, så måste det ju vara. Jag har dessutom precis blivit morfar.

Finansiella problem

Tomas Alfredson har alltså jobbat med en av Sveriges främsta barnboksförfattare. Det inkluderar också Astrid Lindrgen, vars "Bröderna Lejonhjärta" han har som ambition att film – en dröm han närt sedan han första fick den läst för sig av sin mamma 1973. Projektet har emellertid stött på finansiella problem, där det också funnits åsikter om innehållet.

– Ja, jag fått frågan om bröderna verkligen ska ta livet av sig i slutet. Men det är ju något jag inte vill tumma på. Kanske har jag inte haft tillräckligt övertygande argument eller också är det språket, säger han som siktar på den engelskspråkiga världen för filmen.

Tror på projektet

Han tror på projektet, för den är helt i linje med hur han tänker när han vill göra en film.

– När jag får ett material där jag får fysiska reaktioner så är det ett bra betyg: skratt, oro eller rädsla. För film är ett känslomedia. Då, när jag läste "Bröderna Lejonhjärta" gav det starka känslor. Jag har intervjuat jättemånga om läsupplevelsen av boken. Föräldrar som gråter efter bara några sidor när de läser för barnen, som säger fortsätt läs.

Så med tålamod hoppas Tomas Alfredson på att filmen ska bli verklighet – även om det kommer ta tid.

Tomas Alfredson

Är: 56. Regissör och skådespelare. Son till Hans och Gunilla Alfredson, bror till Daniel, som även han är regissör. Började redan som 25-åring med "Bert"-filmerna, blev senare en del av Killinggänget och regisserade kollektivets filmer som "Fyra nyanser av brunt" (2004) och "Torsk på Tallinn" (1999). Fick sitt internationella genombrott med "Låt den rätte komma in" (2008), som gav storfilmen "Tinker, tailor, soldier, spy" (2011). Senaste långfilmen: "Se upp för Jönssonligan" (2020).

Bor: I centrala Stockholm. Uppvuxen på Lidingö.

Familj: Hustrun Charlotte och sjuårig dotter. Vuxna barn från en tidigare relation. Nybliven morfar.

Aktuell: Med tio tolvminutersfilmerna från "Alfons Åberg"-böckerna där "Aja, baja Alfons Åberg" visas på Göteborgs filmfestival Prisma 27–30 oktober. Serien i sin helhet kommer nästa år. Då kommer han också göra filmen "Seance of a wet afternoon" i Storbritannien.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21