Tomas Sjödin låter tystnaden tala

Pastorn, föreläsaren, krönikören och författaren Tomas Sjödin tycker om att prata. Han är också en god lyssnare, som gärna låter tystnaden tala. Om det har han nu skrivit en bok.

  • Publicerad 06:10, 28 nov 2020

Den är ovantligt praktisk för att vara en bok av mig.

För någon vecka sedan sköt Tomas Sjödins hustru tyst över morgontidningen till honom. En artikel är uppslagen med rubriken "Så får du tyst på en pratkvarn". Han ler roat när han berättar det. Av två skäl. Dels tycker han om att prata och leda samtal. Naturligt för en präst och föreläsare, förstås. Men också dels för att han precis kommit ut med sin senaste bok "Ljudet av tystnad".

– Jo, jag gillar att prata, erkänner han.

– Men tystnaden… alla kan det, men många skyr det som vore det ett straff. Många greppar mobiltelefonen det första som händer på morgonen. Men jag tror att en halvtimme i tystnad, utan någon påverkan utifrån, är bra. Boken är en koppling mellan tystnaden och bönen. Men den går också att läsa utan bönen, dessutom… där jag kommer ifrån är bönen kopplad till att prata. Så för mig var det viktigt att upptäcka kopplingen mellan tystnaden och bönen. Tystnaden är ju gränslös, inte ekumenisk eller förenat med något samfund. Tystnaden är gemensam och då kan pratet driva isär det istället för att man vilar i varandras närhet.

Tagit längst tid

"Ljudet av tystnad" är Tomas Sjödins fjortonde bok och också den som tagit längst tid att skriva.

– Ja, som projekt har det pågått i tio år, men själva boken är författad under två.

En resa våren 2018 blev väsentlig för innehållet. Tomas Sjödin hade sökt upp tre författare som han ville samtala med – Mark Rutland, Philip Yansey och Eugene H Peterson – i deras hem i USA.

– Jag startade resan i Denver och slutade den i Montana. Jag körde 40 mil per dag, startade tidigt, mötte gryningen under färden. Det var otroligt ensamt. De flesta kvällar fördrev jag med att sitta för mig själv och skriva.

Författarmöten

Han fick till sina författarmöten och de samtal han önskade. Speciella var och en på sitt sätt.

– Halva nöjet var ju på sätt och vis att sy ihop dem och trots att Wyoming är Trumpland ble jag förälskad i staten och människorna; den kärleken får inte slockna. När jag träffade Eugene H Peterson visade det sig att han var gradvis dement och mycket tyst. Jag fick gå från mitt frågebatteri till att lågmält sitta med honom. Han dog några månader efter att jag hade varit där, berättar Tomas Sjödin.

– Jag hade ju egentligen inte planerat att skriva en bok. Min plan var att prata bön med de här gubbarna…

Utmaning och guide

Nu hoppas han att "Ljudet av tystnad" ska tjäna som både en utmaning och en guide.

– Absolut. Den är ovanligt praktisk för att vara en bok av mig, säger han och ler.

Det finns en värme och lättsamhet kring Tomas Sjödin parat med ett djup och ett allvar. Jag hinner knappt sätta mig i hustruns och hans vackra kök i det omsorgsfullt renoverade huset i Säve förrän han berättar:

– Jag har mist två pojkar, de blev 14 och 15 år och led av samma slags hjärnsjukdom. Trots att det var 2002 respektive 2007 och jättelängesedan är det alldeles nyss. Sorgen ligger bakom oss, men saknaden finns kvar. Jag tror att det är slitsamt att sörja. Man orkar inte det över tid utan att det går över i saknad, som kan vara nog så svår. Det var tufft att upprätthålla jobb då…

Skrivandet har varit en ventil. Det han upptäckte när han skrev sin första bok 1993.

– Jag hittade en röst. Jag som alltid varit högröstad blev mer eftertänksam. Min bror sa till mig att det ord jag använde mest i mitt skrivande var kanske. Så jag är nog en Tomas tvivlare.

Tomas Sjödin

Är: 61 år. Pastor, författare, föreläsare och krönikör. Han skriver sedan 25 år var tredje vecka en krönika i GP. Debuterade som författare 1993 och har till dags dato kommit med 14 böcker.

Bor: I Säve. Uppvuxen i Kramfors, men flyttade i 20-årsåldern och kom till Göteborg 1984 och till Smyrnaförsamlingen där han fortfarande är verksam. Träffade kort efter ankomsten till sin nya hemstad sin blivande fru, som han gifte sig med 1986.

Familj: Fru och en son 32 år, förlorade två söner i sina tidiga tonår 2002 och 2007.

Aktuell: Med boken "Ljudet av tysnad", som nyligen kommit ut, en uppföljare till "Det händer när du vilar"

Visa merVisa mindre

Tomas Sjödins Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Hisingsparken – Slottsskogen

Avenyn – Linnégatan

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Saluhallen – Feskekörka

Filmfestivalen – Bokmässan

Backaplan – Nordstan

Paley – Jungans

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57