Trion öppnar för musik på distans

När sommarunderhållningen sattes i darrning skiftade trion fokus. Nu lockar Per Umaerus, Henrik Wallgren och Stefan Sporsén en halvmiljonpublik med sina uppdaterade örhängen.

  • Publicerad 16:33, 24 apr 2020

Det är ju ett roligt sätt att förmedla något på ett roligt sätt.

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Så också för den kreativa trion Per Umaerus, Henrik Wallgren och Stefan Sporsén, som inför det inledande arbetet med sommarunderhållning på Brännö tvingades att skifta fokus.

För med den accelererande pandemin insåg de tre kreatörerna att planerna kanske skulle skrinläggas. Så istället har de bjudit på en låt varje fredag sex veckor i rad. Gamla örhängen med nya texter och i friska arrangemang.

– Det här är vår terapi, säger Stefan Sporsén, när Göteborg Direkt träffar killarna i Per Umaerus hus på Brännö.

Sänds via Facebook

Det är där låtarna skapas, först ett textutkast av Per Umaerus, som sedan nagelfars och kontinuerligt ändras av de andra två. Sedan successivt arbete med arrangemangen och stämmorna. Allt för att några timmar senare var klart för den inspelning som sedan sänds via Facebook.

Idén kom från Henrik Wallgren, som plötsligt började sjunga på "Hälsa dem därhemma" och se där, med en ny text blev den svenska schlagern högaktuell.

– Viruset har ju blivit en yttre fiende, säger han som gör jämförelser med trions musik och beredskapskulturen i Sverige under andra världskriget.

– Ja, det har blivit något av ett specialintresse. Den visade hur viktigt det är med kultur under kriser och hur snabbt vi tvingas ställa om.

– Nu är soldaterna vårdpersonalen på äldreboende och sjukhus. Vi är fältartisterna som underhåller, menar Per Umaerus.

– Det är både härligt och ödmjukande att kulturen får en annan uppgift, fortsätter Henrik Wallgren.

– Jag märker i mitt nätverk hur folk mår skit. Vi försöker bota, lindra och trösta, som läkarna säger. Det är en överlevnadsstrategi och viktigt att vara positiv. Det här drabbar ju alla, oavsett klass. Alla känner ungefär likadant oavsett i vilken stadsdel du bor.

Underhållande trio

Inslagen som den underhållande trion gjort har lockat en stor publik och delats flitigt på sociala medier.

– Det handlar om en halv miljon visningar, säger en förvånad och förtjust Per Umaerus.

Så blev travestin på den skabrösa "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen" inför påsken killarnas mest uppskattade sång.

– Det är ju ett roligt sätt att förmedla något på ett roligt sätt och göra det med glimten i ögat, säger Stefan Sporsén om låten som hos de tre fick titeln "Det är inte hälsosamt att fira påsk i fjällen".

Han förklarar att inslagen är helt ideella.

– Vi promotar ingenting och får inte betalt. Men vi pratar om saker som vi upplevt och försöker göra tillvaron lite kul. Det är ett sätt att hitta vägen framåt och finna ljusglimtarna, säger han.

Brännötrion

Är: Per Umaerus, Henrik Wallgren och Stefan Sporsen. Alla med gedigen musikerbakgrund, som har jobbat och känt varandra sedan cirka 25 år.

Aktuella: Med musikunderhållning på fredagar från Brännö sedan några veckor tillbaka. En sedan tidigare känd låt får ny text och ett aktuellt innehåll i coronatider. Bland andra "Hälsa dom därhemma", "Min soldat" som blivit "Min sköterska", "Öppna ditt fönster", "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen" ("Det är inte hälsosamt att fira påsk i fjällen")…

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG