Trio på turné. Originalet från "Så ska det låta" – Robert Wells, Anders Berglund och Peter Harryson – åker på en riksomfattande turné för att göra en scenföreställning av tv-konceptet. Foto: Micael Engstrom/digitalabilder.se

Trion som vet hur det ska låta är tillbaka

Under tio säsonger var Peter Harryson kung i rutan med programmet "Så ska det låta". Nu är han tillbaka med pianisterna Anders Berglund och Robert Wells – för en landsomfattande turné.

  • Publicerad 19:20, 19 mar 2020

Jag tror att framgången berodde på att det var så spontant.

Med Peter Harryson, 70, som programledare för "Så ska det låta" och med pianisterna Anders Berglund och Robert Wells som spelande kombattanter för de två lagen blev programmet snabbt en succé.

Under tio säsonger, mellan 1997 och 2005, ledde han programmet med förtjusning och blev samtidigt både populärare än någonsin och ett löpsedelslejon. För handlade det inte om hans hälsa, handlade det om hans vikt. Ibland både och.

Livet leker

Men 2020 leker livet för skådespelaren, sångaren och programledaren. Trots problem med ryggen och balansen. Lite efterdyningar av den svåra blodförgiftningen som nära nog tog hans liv i december 2018 och tvingade honom till en 15 veckor lång sjukhusvistelse.

– Ja, det var en jävla smäll, säger han, som nu tar sig fram med käppar, för rullator vill han inte använda sig av.

Nej, det finns inget som hindrar Peter Harryson. För dels ska han upp på scen och dels ut på en 14 spelningar lång turné över hela landet. "Originalet på turné", det vill säga trion som gjorde just "Så ska det låta" till ett både publikt och kritikerrosat program, ska möta sin publik.

Turnéstarten var satt till 19 mars, men restriktionerna har satt stopp för det och showen kommer till Göteborg första 30 september.

– Redan när vi gjorde programmet pratade vi om att vi borde åka ut och turnera. Men det vågade inte SVT. Så vi tänkte att vi gör det nu med originalorkestern, förklarar han.

– Men det blir inte under "Så ska det låta"-rubriken, för det saknar vi rättigheterna.

Var rusig av morfin

Peter Harryson förklarar att han fick frågan när han låg på Sahlgrenska för drygt ett år sedan.

– Det var i ruset av morfin som Anders Berglund ringde. Men jag förstod ändå vad han sa och när vi kom ut började vi titta på hur vi skulle gå vidare, säger han som menar att han inte kommer att sjunga.

– Nej, de andra kommer att spela musik och jag vara konferencier. Vi har med Janne Åström och Nina Söderquist som speciellt inbjudna sånggäster till hela turnén. Även om Anders Berglund säkert kommer försöka lura mig att sjunga någon låt.

Peter Harryson trivs i strålkastarljuset. Men när kapellmästare Johan Norling träffade Anders Berglund och Robert Wells för att skissa på låtarna och programmet… ja, då höll han sig undan.

– De har varit i Miami och det lät jag bli. Jag tycker om att köra utan manus och det gjorde jag även under "Så ska det låta". Jag tror att framgången berodde på att det var så spontant, säger han.

Peter Harryson har inte sett "Så ska det låta" sedan han slutade.

– Jag var klar och var på väg att säga upp mig, säger han.

– Men att följa program som jag tidigare medverkat i… nej, det gör jag sällan. Men jag har faktiskt börjat se "Rederiet", men det var en annan tid och så länge sedan.

Peter Harryson

Är. Skådespelare, sångare och programledare. Snart 71 år (4 april). Bor i Linnéstaden med sin hustru Lotta.

Aktuell: Med "Originalet på turné" där "Så ska det låta"-gänget med pianisterna Anders Berglund och Robert Wells tillsammans med kapellmästare Johan Norlin och orkester. Kommer till Göteborg och Lorensbergsteatern 30 september. Sångarna Janne Åström och Nina Söderquist är med på turnén, där varje spelplats gästas av ytterligare artister.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG