Musikhistoria. Ådalsbandet framför "Eld upphör", om skotten i Ådalen, på Villa Belparc på tisdag 23 augusti. Foto: Evelina Ytterbom

Trots hoten: Ådalsbandet berättar om skotten i Ådalen

Skotten i Ådalen ekar fortfarande i svensk historia cirka 90 år efter händelsen. Nu har Ådalsbandet med musikerna – och barndomsvännerna – Lars Bodén och Tony "Naima" Öberg skapat en föreställning om sin hemtrakts blodiga historia. – Vi fick varningar om att ta upp det där, säger Lars Bodén.

  • Publicerad 16:15, 21 aug 2022

… folk har blivit berörda och det finns till och med de som gråter.

Till vardags driver Lars Bodén evenemangsbolaget Apperence i Göteborg med bland andra sin fru Annica Svensson. Men han är också musiker, uppvuxen i Ådalen. Under pandemin bestämde han sig tillsammans med sin barndomsvän, tillika musiker, Tony "Naima" Öberg att skriva om skotten i Ådalen. Den historiska händelsen då fem personer i ett demonstrationståg sköts ihjäl av militär.

Angelägen att berätta

– Vi tycker att den historian är angelägen att berätta om. Kanske mest för att vi är uppvuxna i bygden. Men hemma i Ådalen fick vi aldrig lära oss om händelsen, kanske lite grand på mellanstadiet. Men vi har förstått att den är obekväm fortfarande, säger Lars Bodén.

– Vid premiären förra sommaren fick vi, om inte hot, så varningar om att ta upp detta. Folk tycker inte att det är något man ska prata om.

Togs emot väl

Men det blev en musikdramatisk föreställning om skotten i Ådalen nära nog exakt 90 år efter händelsen. Trots hoten togs föreställningen emot väl.

– Ja, folk har blivit berörda och det finns till och med de som gråter. Trots att det har gått så lång tid sedan det hände och många en anknytning till vad som hände.

Växt upp tillsammans

Ja, Lars Bodén "tackar" pandemin för att den blev av. När all musikproduktion låg nere bestämde sig han och Tony "Naima" Öberg för att kreera "Eld upphör", som nu turnerar runt om i Sverige.

– Han och jag har vuxit upp. Vi skrev vår första låt tillsammans i fyran och gick sedan på musikgymnasiet i Härnösand tillsammans. Men efter det har det inte blivit något.

Alla är från Ådalen

Nu blev det alltså "Eld upphör" och till det har Ådalsbandet skapats.

– Vi är alla från Ådalen och det var där urpremiären också var. Vi hade bara tänkt tre föreställningar, men på en av dem fanns en representant för Folkets hus, så nu har det blivit en turné i bland annat södra Norrland, säger Lars Bodén som när intervjun görs befinner sig i Luleåtrakten där orkestern ska göra några få spelningar.

– Det blir en riktigt turné i Norrbotten 2023 och skolföreställningar. Vi har redan gjort några och vi vart skitnervösa. Men eleverna gick inte och några blev så starkt berörda att de grät. Jag tror att formatet passar där; poplåtar med innehållsrika texter och berättelser emellan för att knyta ihop allt.

Blir ljudbok

Pandemiprojektet tänkt för några föreställningar har blivit livaktigt. Tisdag 23 augusti når "Eld upphör" Villa Belparcs scen och den kommer alltså fortsätta turnera.

– Vi har också pratat om att det skulle vara häftigt om den kom ut i ett annat format än skiva. Nu har vi fått klart från förlaget Ordfront om en ljudbok. Jag tror det är första gången något sker. Det är väl ett halvår bort innan den är redo att ges ut, säger Lars Bodén.

Skotten i Ådalen

Är: En händelse som inträffad 14 maj 1931 i Ådalen. En arbetskonflikt utlöste en demonstration. Militär ledda av en polisman sköt mot demonstationståget – mellan 3000 och 4000 – och fyra män och en kvinnan avled av skotten. Händelsen ska ha bidragit till att Socialdemokraterna 1932 kunde vinna valet och växa sig starkt.

Populärkultur: Tomas Ledin, med rötter i trakten, har skrivit låten "Min farfar gick i tåget" (från albumet "Höga kusten" 2013), Jan Hammarlunds "Livet i Lunde" skildrar händelserna (albumet "Röda linjen" 2007) och Bo Wideberg gjorde filmen "Ådalen 31" (1969).

Aktuell: Med Ådalsbandet och föreställningen "Eld upphör" på Villa Belparc tisdag 23 augusti.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00