Minns tillbaka. Klas Fagerberg är uppvuxen i Järnbrott – nu har han skrivit en bok om uppväxten. Foto: Kai Martin

Tur och retur Järnbrott i Klas Fagerbergs bok

Klas Fagerberg är uppvuxen i Järnbrott under 50- och 60-talen. Nu har han återvänt till barndomen och sitt barndomshem – både i bokform och i verkligheten.

  • Publicerad 14:30, 28 feb 2021

Med sin bok "Min resa: började i 50-talets Järnbrott" famnar Klas Fagerberg hela sitt liv från lite telning till sitt nu 70-åriga jag. Uppvuxen i Järnbrott skildrar han detaljerat det hem där han som barn har vuxit upp och kvarteren där han lekt.

Men minnesbilderna är inte från några nogsamt nedplitade dagböcker.

– Nej, anekdoterna från min barndom kommer från mamma.

Han berättar att han egentligen inte hade något mål då han började skriva ner dem. Men plötsligt satt järnvägsentusiasten på sin levnadsresa – den som har tagit honom tur och retur Järnbrott.

För han har, efter att föräldrarna gått ur tiden, återvänt till de hus som hans far och morfar byggde. Det efter att ha tagit omvägen om München och arbetet där under åtta år på 80-talet. Det som gav honom möjlighet att resa med tåg, främst i Schweiz där han hart nog avverkat varje meter av alplandets räls.

2020 var han klar med sin egenhändigt producerade debutbok och i höstas var den utgiven.

– Har jag sålt två böcker är jag nöjd, minns han att han tänkte.

– För jag vet att det inte är någon storsäljare.

Klas Fagerberg är modest. Menar att han inte är någon äventyrare, trots att han ensam har cyklat och åkt tåg runt i de flesta länder i Europa samt hittade sin sambo Qiuyu Wei i Kina 2007.

– Jag är försiktig av mig. Men jag har ju provat på, som att jobba i München långt innan Sverige var med i EU. Det var inte så lätt.

Klas Fagerberg

Är: 70. Började tidigt jobba med programmering. Arbetade åtta år i München på Siemens. Är flerspråkig: kan tyska, engelska, franska och en del spanska. F d egenföretagare.

Bor: I Järnbrotts egnahem i det hus där han växte upp.

Aktuell: Med "Min resa: började i 50-talets Järnbrott".

Intressen: Resor, gärna med järnväg eller cykel. Modelljärnvägen i källaren är ett pågående projekt.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00