Ulrik Munther redo för sin egentliga debut

Med nya albumet "Put your self out there" har Ulrik Munther kommit vidare mot ett mer personligt uttryck. Och prestationsångesten han länge lidit av har han börjat hantera.

  • Publicerad 18:15, 8 jun 2021

Jag vill ta reda på vem jag är och vill våga att testa.

När nu nya albumet "Put your self out there" kommit har också Ulrik Munther kommit vidare. Rejält. För några år sedan var han så hämmad av prestationsångest att hans terapeut lovade honom 200 kronor avdrag på kostnaden om han skrev färdigt en låt.

– Det gick bra. Hon lyckades.

Ja, Ulrik Munther också, som både sparade pengar och blev en nyfunnen, glädjefylld kreativitet rikare.

– Ja, det senare två år en har gett minst lika mycket i utveckling. Jag har sökt min identitet, läst mycket böcker och lyssnat på poddar, studerat psykologi och funderat mycket kring existentialismen. Men det är en livslång process att komma vidare.

Ny kortfilm

Med albumet har också en kortfilm kommit av regissören Simeon Frohm med Ulrik Munther i en stum huvudroll släpandes på en staty i fullstor storlek föreställande honom själv.

– Vi åkte med den i en husbil i Skåne, var i Malmö, Lund och Köpenhamn. Det var kul att se en avbild av sig själv. Den vägde 40 kilo, gjord av blandmaterial, så den var rätt tung att dra omkring på.

Ulrik Munther har provat på skådespeleri tidigare. Han hade huvudrollen i Magnus von Horns "Efterskalv" (2015) och nu senast i Claes Nordwalls kortfilm "Autoscopy" från förra året.

– Sedan var jag ju med i Jonas Gardells "Queen of fucking everything". Där hade vi ju flyt och hann med att göra föreställningarna innan allt stängde ner.

En annorlunda Ulrik Munther, kan tyckas. Men ett medvetet val.

– Jag vill ta reda på vem jag är och vill våga att testa. Annars är jag låst i vad jag ska vara, ha koll och vara duktig på allt.

Första albumet

Så när han nu kommer med sitt fjärde album sedan debuten 2012 är det en än mer personlig Ulrik Munther.

– Det här är mina texter, mina tankar där jag är nu. Det känns som om det här är mitt första album.

Plattan är producerad av Johan Eckerborn.

– Vi kommer från olika håll. Vi har umgåtts mycket i hans studio i Uppsala, så jag har pendlat mycket. Men det har varit ett sätt att jobba som passat mig bra. Han har motiverat mig och varit ett bra bollplank. Han har varit väldigt öppen och kunnat säga "Det här är svinbra", men också om det har varit tvärt om.

Personligt album

"Put your self out there" är ett lekfullt, personligt och innerligt album fyllt av överraskningar. Som bandade gräl med flickvännen Beata.

– Hon är "fine" med det, säger han som lärt sig den självutlämnande tekniken av regissören Simeon Frohm.

– Han har inspirerat mig att våga att vara så ärlig mot mig själv som möjligt. Han har spelat in sig själv i 15 år på film. Jag har ju sett mig själv sedan jag var ung, men inte utan filter.

Ulrik Munther

Är: 27 år. Musiker och låtskrivare samt skådespelare. Slog igenom i "Lilla Melodifestivalen" som 15-åring med egna låten "En vanlig dag". Har medverkat i Melodifestivalen två gånger. Blev ett Youtubefenomen med sin tolkning av Lady Gagas "Born this way". Albumdebuterade 2012.

Bor: I Kungsladugård med sin sambo. Uppvuxen i Kullavik och Kungsbacka.

Aktuell: Med albumet "Put your self out there" samt en kortfilm av regissör Simeon Frohm med Ulrik Munther i huvudrollen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00