Flyttas. Göteborgsoperans uppsättning av Verids "Nabucco" flyttas mot en okänd framtid. Foto: Pressbild

Uppsättning av Verdiopera skjuts på okänd framtid

Göteborgsoperans uppsättning av Verdis opera "Nabucco" skjuts på okänd framtid. "Det är med sorg jag har fattat detta beslut", säger Henning Ruhe, konstnärlig chef för opera/drama på Operan.

  • Publicerad 16:16, 19 aug 2020

Den 31 oktober var Verdioperan "Nebucco" planerad att ha premiär med speltid fram till och med januari.

Men nu skrinläggs planerna.

– Det är med sorg jag har fattat detta beslut, men i den osäkra situation som vi befinner oss i är beslutet tyvärr nödvändigt. "Nabucco" kräver många sångare och en stor kör och är inte ett verk som lämpar sig för en ”coronaversion”, säger Henning Ruhe, konstnärlig chef för opera/drama på Göteborgsoperan.

Konstnärliga kvaliteter

Han menar att det under rådande omständigheter inte går att ge en planerade version med de konstnärliga kvaliteter som Verdis verk förtjänar och som publiken förväntar sig

I musiken och berättelsen i "Nabucco" är det avgörande med många medverkande sångare på scenen. En stor operakör har en bärande roll. Operan innehåller en rad stora körinsatser, bland annat i berömda ”Fångarnas kör”.

Publiken längtar

– Jag kan just nu inte säga exakt när "Nabucco" kommer att spelas. Det finns ett enormt engagemang i huset och en längtan hos publiken att få uppleva operan, som inte har satts upp i Göteborg sedan 1800-talet. Det arbete och engagemang som så många redan lagt ner är inte förgäves. När det är möjligt ser vi fram emot att framföra "Nabucco" i en version som ger verket full rättvisa, säger Henning Ruhe i ett pressmeddelande.

Han hoppas också på att situationen under hösten klarnar – även kring möjligheten att få spela för publik.

Nabucco

Är. En opera av Guiseppi Verdi, som hade premiär 1842. Verket har operakören som en viktig ingrediens och "Fångarnas kör" har blivit ett av operavärldens mest klassiska stycken.

Göteborgoperan: "Nabucco", med den italienske dirigenten Giancarlo Andretta, skulle haft premiär 31 oktober men flyttas nu mot ännu okänd spelsejour. Operan har inte uppförts i Göteborg sedan 1800-talet.