Utomhusbion gör comeback i sommar

Redan från starten blev Big Crowd Factorys idé om en utomhusbiofestival en succé. Nu gör den comeback. 16 juli ordnas filmfesten i Slottsskogen.

  • Publicerad 13:00, 12 jul 2022

… det blev oförglömligt.

Big Crowd Factorys idé om att starta utomhusbio blev en omedelbar succé 2017.

– Vi hade dimensionerat för 500 och det kom 5000! Det var superkul och superkaos, säger en av arrangörerna, Rikard Jonsson.

– Det kanske inte blev den bästa bioupplevelsen, vi hade ju inte duk och högtalare för antalet folk som kom. Men det blev oförglömligt.

Spände musklerna

Året efter spände man musklerna ännu mer. Nu visste man ju att det fanns ett intresse.

– Ja, då blev det med foodtrucks, fortsätter Rikard Jonsson om evenemanget som växt ytterligare sedan dess.

Ja, jo. Coronan kom emellan och restriktionerna ställde till det. Men när man nu är tillbaka är man det med besked.

Förutom biovisningen erbjuder man nu också livemusik, DJs, foodtrucks, biokiosk, loungeområden, tävlingar.

– Ja, i praktiken har vi ju jobbat med det här i två och ett halv år, säger Rikard Jonsson.

– Men så sent som halvvägs till 2022 visste vi ju inte om det skulle bli av den här gången, fortsätter han, luttrad efter två av inställda evenemang 2020 och 2021.

På turné

Big Crowd Factory tar också sitt koncept på turné till Malmö, Lund, Uppsala och Stockholm under sommaren, där man i helgen gick ut först i Tantolunden i Stockholm.

Man har tidigare visat filmer som förenar, som "Grease", "La la land" och "Bohemian rhapsody".

– Vi vill ju att det ska vara för alla. Men vilken film det blir den här gången berättar vi inte förrän via annonser en vecka innan. Så mycket kan jag säga, det blir olika filmer för varje stad.

Big Crow Factory

Är: Europas största utomhusbiofestival. Startade i Göteborg 2017. Efter restriktionerna är utomhusbion nu tillbaka och dessutom på turné (Malmö, Lund, Uppsala och Stockholm.

Aktuell: I Azalea, Slottsskogen, 16 juli

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47