Tillbaka. "Dvärgen", med Jesper Söderholm och regissör Ashkan Ghods, spelas igen. Foto: Kai Martin

Vännernas vision ger fortsatt spel av klassisk bok

Jesper Söderblom övertygade Ashgan Ghods om att göra pjäs av Pär Lagerkvist klassiska roman "Dvärgen". Nu får den nypremiär i Kronhuset.

  • Publicerad 14:00, 13 sep 2020

Båda med fast tjänst på Göteborgs stadsteatern ville för några år sedan spänna den konstnärliga bågen ytterligare. I ett samarbete skulle Jesper Söderblom stå för skådespelandet och Ashgan Ghods utmana i regirollen.

– Vi ville göra något ihop. Jag ville testa något nytt eftersom jag hade blivit trött på mig själv som skådespelare. Jag ville gå över till den andra sidan, säger Ashgan Ghods om sin roll som regissör.

Men vad skulle de göra? Jesper Söderblom hade läst och fastnat för svenska nobelpristagaren Pär Lagerkvists roman "Dvärgen" (1944). Det krävdes inte mycket tjat förrän duon bestämde sig för utmaningen. Vad de däremot inte visste var att "Dvärgen" aldrig tidigare iscensatts.

– Vi trodde verkligen att den gjorts på scen hundra gånger, säger Jesper Söderblom.

Istället fick de själva skriva manus och använda sig av den själv- och människohatande karaktärens tankar och repliker i boken och även addera andra karaktärers ord från boken.

– Och nu har vi fått reda på att "Games of thrones"-stjärnan Peter Dinklage är på väg att göra film av boken, säger Ashgan Ghods.

Duons scenversion av "Dvärgen" hade premiär på Stadsteatern för ett år sedan. Nypremiären sker i Kornhuset.

– Nylokal och turnéanpassad. Så det blir en helt ny grej, menar Jesper Söderblom.

"Dvärgen"

Är: En monolog dramatiserad av Ashgan Ghods och Jesper Söderblom efter Pär Lagerkvists roman från 1944.

Regi: Ashgan Ghods med Jesper Söderblom som skådespelare.

Nypremiär: I Kronhuset 19 september, spelas där ytterligare sju gånger för att under våren åka på turné i Västra Götalandsregionen.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG