Fortsatt arbete. Trots krisen med corona har Ruben Östlund kunnat jobba vidare med sin nya film "Triangel of sandens" med Woddy Harrelson i huvudrollen. Foto: Tobias Henriksson

Västsvensk filmindustri jobbar för fullt – trots corona

Med coronakrisen har det svenska kulturlivet tagit stryk. Men den svenska filmindustrin jobbar för högvarv. Det framgick när Film i Väst presenterade höstens filmer och kommande produktioner.

  • Publicerad 15:24, 28 aug 2020

Rymdäventyr. Göteborgsföretaget Haymaker ligger bakom de visuella effekterna i kommande filmen "Rymdresan" med Robert Gustafsson i huvudrollen. Foto: Pressbild

Biografer var länge stängda och tänkta premiärer har fått skjutas på. Men svensk filmindustri vilar inte på hanen utan jobbar på med sina filmprojekt för kommande premiärer.

Det stod klart när Film i Väst streamade sin pressträff under torsdagen.

– Under hösten har vi premiär för sju filmer på biograf och fem tv-draman på SVT, TV4/CMore och Viaplay. Det är tuffa Corona-tider för svenska biografer, men vi hoppas att våra samproduktioner ändå ska lyckas locka en så stor biopublik som möjligt. Vi har exempelvis fyra filmer som är riktade mot barn och familj, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Rejält försenad

Ruben Östlund, den nationellt och internationellt prisade Göteborgsregissören, kunde i somras fortsätta jobba med sin kommande film "Triangel of sandens". Filmen huvudroll innehas av Hollywoodstjärnan Woody Harrelson, som helt enkelt kom till Sverige och Trollhättan för att filma sina scener.

På grund av coronankrisen kommer filmen att bli rejält försenad, därför är det oklart när den får premiär. Men i september är det planerat för utomhusscener från en lyxkryssare i den grekiska arkipelagen.

Göteborgsföretag

Göteborgsföretaget Haymarket finns med sin kunskap och erfarenhet av visuella effekter när "Rymdresan" har gjorts. Filmens manus har skrivits av Oscarnominerade Alec Sokolowsom skrivit bland annat "Toy Story" och är regisserad av Patrik Forsberg med personregi Ella Lemhagen och med teknisk regi Jeff Boyd.

Övriga filmproduktioner är också igång i Västra Götaland Till hösten spelas åtta nya filmer och två tv-serier in i regionen. Bland filmerna som spelas in i regionen i höst finns bland andra "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton", som har Hannes Holm som regissör. Även ungdomsfilmen "Så jävla easy going", baserad Jenny Jägerfelds bok och storfilmen "Utvandrarna", hämtad från Vilhelm Mobergs mäktiga epos, ska spelas in under hösten.

Tuffare att spela in

– Under det här året sker det 18 inspelningar av svenska och internationella filmer och tv-draman i regionen, vilket är i paritet med tidigare år. Pandemin har dock satt sina spår. Det har blivit betydligt tuffare att spela in film och tv-drama på grund av den pågående pandemin och Film i Väst har fått gått in med betydligt större insatser i flera av årets projekt för att säkerställa att produktionerna ska kunna färdigställas. Vi är stolta över att kunna bidra till att hålla igång en väl fungerande svensk filmindustri, säger Peter Possne.

Höstens filmpremiärer

Rymdresan: astronaut Christer Fuglesangs barnböcker om Albert, Mariana och Marcus har filmatiserats. I huvudrollerna: Robert Gustafsson, Hedda Stiernstedt, Jennie Silfverhjelm, Kim Sulocki, TheozochTeresa Cortes Eliasson. Premiär 11 september.

Idomeni: David Aronowitschhar i sin nya dokumentärfilm under fyra års tid följt två yazidiska familjer från Irak som flytt IS terror och fastnat i ett flyktingläger på gränsen mellan Grekland och Nordmakedonien på obestämd tid. Premiär 25 september.

Nelly Rapp – Monsteragent: Med Matilda Gross, Johan Rheborg, Marianne Mörck samt Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen. Regi: Amanda Adolfsson. Premiär 23 oktober.

Sune – Uppdrag midsommar: Den tredje filmen i sviten med familjen Andersson. Premiär i jul.

Tills solen går upp: Peter Dalles nya film, som han regisserar, spelar i och också skrivit manus till. Övriga roller: Helen Sjöholm, Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg. Premiär i jul.

Apstjärnan: animerad film av Linda Hambäck. Premiär 18 december.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG