Vidare vyer för Henning

Nya perspektiv och nya utmaningar. Med sitt tredje soloalbum – "Under träden" – väljer Henning Sernhede en ny väg i sitt musikaliska skapande utan att förlora sig själv.

  • Publicerad 17:00, 3 apr 2021

Textmässigt gräver jag gärna där jag står.

På Henning Sernhedes nya och tredje album "Under träden" inleder han med funkiga, smittsamt smeksamma "Första gången". En överraskning från den Mark Knopler-/JJ Cale-ton som blivit så signifikativ för Göteborgsartisten.

– Jag ville lägga den först för att den sticker ut. Avsikten var att göra något svängigt, men som också skulle vara en bagatell. Någonstans hade jag Bowies "Let's dance" i huvudet, men det blev något annat, berättar han.

Gräver där han står

Om han på sin debut – "Galileo" – hade den nattliga utsikten över staden från dåvarande adressen på berget med Dahlströmsgatan i Göteborg, var det andra albumet – "Nätter utan dagar" – mer jordnära i trakterna av Mariaplan. Men hela tiden har Göteborg varit det nära perspektivet i hans texter.

– Har jag tur kan jag se lite grand av älven, säger Henning Sernhede som nu har flyttat och bor i Masthugget.

– Textmässigt gräver jag gärna där jag står. Speciellt det här året. Men på det här albumet är jag inte textmässigt lika rotad i Göteborg som tidigare.

Söker nya sidor hos sig

Han söker medvetet nya sidor hos sig själv att utveckla i sin musik. Knepet…?

– Jag försöker byta metod. det tycker jag är bra. Lite för att se vad som händer. Första albumet var väldigt mycket rätt upp och ned. Nu använder jag mig av ett annat maskineri, säger han om "Under träden" som nära nog i sin helhet är inspelad hemma hos honom med trummaskiner som taktfast rytm.

Är Mark Knoplersoundet troget

Han är, som sagt, sitt Mark Knoplfersound troget. Men på nya låten "Vancouver" hörs också spår av en annan gitarrguru, Pink Floyds David Gilmour.

– Det finns ju egentligen inga vattentäta skott mellan dem. Det jag gör är inte alltid så mycket tanke bakom. Det blir lite som det blir, förklarar han.

Han har sedan debuten 2018 varit flitig i sitt komponerande av eget material vid sidan av sina andra uppgifter som musiker. Så är han redan i startblocken för ett fjärde eller till och med femte album…?

– Jo, jag har planer på ett fjärde, erkänner han.

– När jag precis har släppt ett album vill jag gärna ta reda på om det finns mer som jag kan göra. Det här albumet skulle ju ha kommit i höstas och vi skulle ha spelat, bland annat på Pustervik. Det är sorgligt att det inte blev så och tråkigt att inte få träffa sin publik.

Skrivit vaggvisa

Du skrev en vaggvisa till din dotter som nybliven pappa 2018, som inte fått plats på dina album. Är den med nu?

– Nej, inte nu heller, säger han om visan som än så länge hålls inom familjen.

Henning Sernhede

Är: 32. Använder sig som soloartist av enbart Henning. Gitarrist, sångare och låtskrivare. Kom med sin solodebut – "Galileo" – 2018. Spelar bland annat med West of Eden, som han turnerat flitigt med. Var bland annat i Wuhan, Kina, hösten 2019.

Bor: I Masthugget.

Familj: Sambo och barn.

Aktuell: Med tredje soloalbumet "Under träden".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00