Vidare vyer för Henning

Nya perspektiv och nya utmaningar. Med sitt tredje soloalbum – "Under träden" – väljer Henning Sernhede en ny väg i sitt musikaliska skapande utan att förlora sig själv.

  • Publicerad 17:00, 3 apr 2021

Textmässigt gräver jag gärna där jag står.

På Henning Sernhedes nya och tredje album "Under träden" inleder han med funkiga, smittsamt smeksamma "Första gången". En överraskning från den Mark Knopler-/JJ Cale-ton som blivit så signifikativ för Göteborgsartisten.

– Jag ville lägga den först för att den sticker ut. Avsikten var att göra något svängigt, men som också skulle vara en bagatell. Någonstans hade jag Bowies "Let's dance" i huvudet, men det blev något annat, berättar han.

Gräver där han står

Om han på sin debut – "Galileo" – hade den nattliga utsikten över staden från dåvarande adressen på berget med Dahlströmsgatan i Göteborg, var det andra albumet – "Nätter utan dagar" – mer jordnära i trakterna av Mariaplan. Men hela tiden har Göteborg varit det nära perspektivet i hans texter.

– Har jag tur kan jag se lite grand av älven, säger Henning Sernhede som nu har flyttat och bor i Masthugget.

– Textmässigt gräver jag gärna där jag står. Speciellt det här året. Men på det här albumet är jag inte textmässigt lika rotad i Göteborg som tidigare.

Söker nya sidor hos sig

Han söker medvetet nya sidor hos sig själv att utveckla i sin musik. Knepet…?

– Jag försöker byta metod. det tycker jag är bra. Lite för att se vad som händer. Första albumet var väldigt mycket rätt upp och ned. Nu använder jag mig av ett annat maskineri, säger han om "Under träden" som nära nog i sin helhet är inspelad hemma hos honom med trummaskiner som taktfast rytm.

Är Mark Knoplersoundet troget

Han är, som sagt, sitt Mark Knoplfersound troget. Men på nya låten "Vancouver" hörs också spår av en annan gitarrguru, Pink Floyds David Gilmour.

– Det finns ju egentligen inga vattentäta skott mellan dem. Det jag gör är inte alltid så mycket tanke bakom. Det blir lite som det blir, förklarar han.

Han har sedan debuten 2018 varit flitig i sitt komponerande av eget material vid sidan av sina andra uppgifter som musiker. Så är han redan i startblocken för ett fjärde eller till och med femte album…?

– Jo, jag har planer på ett fjärde, erkänner han.

– När jag precis har släppt ett album vill jag gärna ta reda på om det finns mer som jag kan göra. Det här albumet skulle ju ha kommit i höstas och vi skulle ha spelat, bland annat på Pustervik. Det är sorgligt att det inte blev så och tråkigt att inte få träffa sin publik.

Skrivit vaggvisa

Du skrev en vaggvisa till din dotter som nybliven pappa 2018, som inte fått plats på dina album. Är den med nu?

– Nej, inte nu heller, säger han om visan som än så länge hålls inom familjen.

Henning Sernhede

Är: 32. Använder sig som soloartist av enbart Henning. Gitarrist, sångare och låtskrivare. Kom med sin solodebut – "Galileo" – 2018. Spelar bland annat med West of Eden, som han turnerat flitigt med. Var bland annat i Wuhan, Kina, hösten 2019.

Bor: I Masthugget.

Familj: Sambo och barn.

Aktuell: Med tredje soloalbumet "Under träden".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12