Debuterar. Poeten och sångerskan Otilia Eek vill visa på ett annat Järntorget och Långgatorna. Foto: Kai Martin

Vill ta tillbaka Långgatorna från romantiken

Med sin debut, diktsamlingen "Nattens armar når oss inte nu. En vittnessaga om staden där vi levde" vill Otilia Eek ta tillbaka Långgatorna och Järntorget från Håkan Hellströms romantiserande.

  • Publicerad 16:30, 5 okt 2021

– Jag har alltid skrivit mycket på hobbynivå. För att förstå mig själv och världen, säger Otilia Eek, som nu precis har kommit med "Nattens armar når oss inte nu. En vittnessaga om staden där vi levde". Diktsamlingen som dessutom är hennes debut.

– Boken handlar om livet runt Långgatorna och Järntorget. Speciella platser. Det var ju en kuliss för livet, fyllebråken på Kellys och Håkan Hellströms "Ramlar".

Men med dikterna vill hon ta tillbaka gatorna och torget från det romantiska skimret från Håkan Hellströms låtar.

– Ja, eftersom Göteborg har något inpräntat romantiskt över sig och Håkans låtar också. Jag ville vända på det, säger hon.

– Jag kände en reningsprocess då jag skrev dem. Det handlade ju mycket om att festa, men också om dåliga val. Jag skrev under en kort tid på två, tre veckor för två år sedan då det var svårt och jag var under kris. Festandet övergick till en destruktiv period och det slutade med att jag blev inlagd på Östra. Där skrev jag mycket. Men det har hänt mycket sedan dess och jag är på en annan plats nu.

Dikterna blev till en röd tråd, som kom att bilda en enhet. Men utgivning har dröjt.

– Boken skulle ha kommit i januari. Så gavs den ut i april. Men det är först nu som vi har kunnat ha releasefest, säger Otilia Eek, om evenemanget på Folkteatern 24 september.

Otilia Eek

Är: 31. Singer/songwriter, poet. Jobbar med marknadsundersökningar. Studerat på Nordiska folkhögskolans visprogram och framträtt på scener runt om i Göteborg.

Bor: I Lunden. Uppvuxen i Uddevalla. Kom till Göteborg.

Aktuell: Med debutdiktsamlingen "Nattens armar når oss inte nu. En vittnessaga om staden där vi levde". Hade nyligen releasefest på Folkteatern.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39