Pridepristagare. Nasrin Pakkho, Lars Gårdinger och Qvidings Kristoffer Pilpalm har tilldelats 202-års Kaj Heino-pris. Foto: Emma Gunterberg Sachs

Westpride prisar för 2020 – och 2019

Sedan 2017 har Westpride delat ut Kaj Heino-priset för att hedra hans anda, som aktivist inom flykting-, mänskliga rättigheters- och/eller antidiskrimineringsfrågor. Förra året delades inget pris ut. I år har prisregnet blivit desto digrare – och delas dessutom ut för 2019.

  • Publicerad 15:47, 27 dec 2020

Det här är givetvis även en uppmuntran till att fler engagerar sig i frågor om mänskliga rättigheter.

För att hedra aktivisten Kaj Heino och hans arbete inom flykting-, mänskliga rättigheters- och/eller antidiskrimineringsfrågor beslöt West Pride att hedra honom efter hans död 2016 med ett pris.

Första prisutdelningen var 2017, följt av 2018. År 2019 skedde ingen utdelning varför juryn beslutat att dela ut priset tillsammans med priserna för 2020.

Normalt sett sker prisutdelningen vanligtvis under West Prides festival, som i år tvingades ställa in. Därför sker prisutdelningen digitalt.

Prisas i år

Årets pristagare är Lars Gårdfeldt, Nasrin Pakkho och Qviding FF:s Kristoffer Pilmalm. 2019 års pris har postumt gått till Richard Magito Brun.

I ett pressmeddelande säger Tasso Stafilidis, ordförande i juryn och dessutom ordförande i West Pride: "Juryn var helt enig i sitt val av pristagare och vill på så sätt lyfta och hylla fyra personer och en idrottsorganisation för sina viktiga insatser. Det här är givetvis även en uppmuntran till att fler engagerar sig i frågor om mänskliga rättigheter, vågar öppna sina hjärtan och stå upp för HBTQI-rättigheter, flyktingmottagning och antirasism."

Motiveringarna

Motivering för respektive pristagare är som följer:

✔ Richard Magito Brun tilldelas 2019-års Kaj Heino-pris (postumt). Liksom Kaj Heino var Richard Magito Brun en driven, kunnig och tålmodig aktivist som drev rättighetsfrågor ur ett brett perspektiv. Han beskrev sig själv som hemmahörande i två befolkningsgrupper, resandefolket och HBTQ-communityn. Rickard Magito Brun var djupt engagerad i föreningslivet och var med från starten i både Kulturgruppen för resandefolket och Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering (numera Antidiskrimineringsbyrån Väst). Därutöver var han även styrelseledamot i RFSL Göteborg. Ytterligare en förening han var engagerad i är SLM Göteborg. Richard Magito Brun har lämnat ett stort tomrum efter sig, både som person och som aktivist.

✔ Lars Gårdfeldt tilldelas 2020-års Kaj Heino-pris. Lars har genom sin livsgärning gett liv, hopp och engagemang till HBTQ-rörelsen. Lars var en av de första som vigde samkönade par i Sverige, hen lever som öppet homosexuell och är präst och hen har givit ut ett antal böcker med HBTQ-tema. Lars är en sann inspiratör och dessutom en person som får saker gjorda, saker som gagnar den svenska HBTQ-rörelsen.

✔ Nasrin Pakkho tilldelas 2020-års Kaj Heino pris. Nasrin har genom många år visat sitt engagemang för mänskliga rättigheter och anti-diskrimineringsarbete. Hennes filmer speglar ofta människor som lever i utsatta situationer på ett respektfullt och inkännande sätt. Hennes film Regnbågens sång visar äldre HBTQ-personers liv, något som ofta inte blir belyst i debatten. Nasrin har genom hela sin filmgärning visat att hon brinner för människors lika värde och att alla är värda en plats i hennes berättelser.

✔ Kristoffer Pilmalm och Qviding FIF tilldelas 2020-års Kaj Heino-pris. Kristoffer har flyttat fram HBTQ-rörelsens position inom lagidrotten. Han har drivit igenom att Qviding FIF numera har regnbågsfärgade matchställ och att klubben har medverkat på West Pride. Juryn anser att det är modigt att stå för HBTQ-personers rättigheter i idrottssammanhang och detta har Kristoffer gjort och gör. På så sätt är han en förebild för såväl idrottare som för människor utanför idrotten. Qviding FIF är ett föredöme inom idrotten som på ett aktivt sätt lyfter HBTQ-frågorna.

Kaj Heino

Är: Finskfödd aktivist inomt inom minoritets- och rättighetsfrågor i 30 år, fram till sin plötsliga död 2016. Han var, bland mycket, aktiv som medlem i Göteborgs stads HBTQ-råd, en av initiativtagarna till antidiskrimineringsbyrån Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering (GRC) och verkade inom West Pride sedan grundandet. Efter hans död beslutade West Pride att instifta ett pris till Kaj Heinos minne.

Juryn: Består av representanter från West Pride, HBTQ-rådet i Göteborgs stad, RFSL Göteborg, SLM Göteborg, Haket samt Kaj Heinos familj.

Tidigare pristagare: 2017: Pia Emanuelsson samt Ardeshir Bibakabadi och föreningen Homan. 2018: Gunnar Bäckström, Adam Alian, RFSL Newcomers Göteborg och HBTQ-rådet Göteborgs Stad.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00