Yeah! Yeah! Yeah! Premiär!

Göteborgsbandet Pepperland tillhör ett av världens främsta Beatlesband. Nu gästar gruppen Stadsteatern. "Yeah! Yeah! Yeah" är en musikalisk hyllning till fyra Liverpoolkillar som skapade historia.

  • Publicerad 19:05, 8 okt 2021

Vi kan komma och gå. Men Beatles… ja, de består.

För Pepperland sinar aldrig intresset för Beatles. Per Umærus har nyligen sett tretimmarsdokumentären om och med Paul McCartney med vidöppna öron och ögon. Mikael Isacson har spelat Beatles musik med växande framgång från Lenny Panes på tidigt 90-tal över till Pepperland, bandet som hyllats som ett av världens främsta Beatlesband av beatlarnas producent George Martin.

– Vi kan komma och gå. Men Beatles… ja, de består, säger Per Umærus.

Den 9 oktober har "Yeah! Yeah! Yeah!" premiär, ett och ett halvt år efter de ursprungliga premiärdatumen.

– Vi var fyra dagar ifrån när beskedet kom att teatern stängde på grund av pandemin. Vi blev alla utkörda, minns Per Umærus.

Packades ihop

Allt packades ihop. Kulisser plastades in och allt blev stadd i väntan. En period som Pepperland utnyttjat till sin fördel. Som att skådespelaren Karin de Frumeries roll utvecklats.

– Jag är Karin i föreställningen. Hon som ska lägga kör, men som blir och mer ett Beatlesfan, säger hon.

Föreställningen, som är Pepperlands tredje besök på Stadsteaterns stora scen efter Mark McGanns "In my life" 2016 och "Sgt Pepper"-jubileet 2017, tar sin början 3 oktober 1962.

– Det var då Beatles släppte sin första singel "Love me do" och sedan följer vi bandets musik därifrån, förklarar Per Umærus.

– Vi är oss själva, men spelar Beatles musik så som den lät i Abbey Road 2-studion.

Tanken är att Pepperland musikaliskt ska illustrera den kreativitet som John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr hade när de slutade turnera 1966 och blev ett studioband med album som "Revolver", "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band", "The white album".

Gör Beatles rättvisa

Därför är Pepperland ett sjumannaband, för att kunna göra Beatles musik rättvisa på scen.

– Vi tänker spela de mer obskyra låtarna och även de som blev hits, säger Mikael Isacson.

Per Umærus står för manus, som utvecklats i samarbete med bandet.

– Vi har också lagt in en scouseskola. Det var ju den dialekten som bandmedlemmarna pratade i Liverpool, som också lös igenom när de sjöng. Även om de försökte dölja det efter att ha flyttat till London, säger Per Umærus.

För att skapa stämning på scen har man lånat in studioutrustning från 60-talet från Svenska Grammofonstudion i Göteborg.

– Därifrån har vi också lånat en mellotron och mikrofonstativ med mikrofon, så att vi kan sjunga som Paul McCartney och John Lennon gjorde gemensamt vid inspelningarna, säger Per Umærus.

Yeah! Yeah! Yeah!

Är: En föreställning med Pepperland om Beatles från oktober 1962 till bandet läggs ned 1970.

Premiär: Stadsteaterns stora scen 9 oktober.

Bandet: Mikael Isacson, sång gitarr och keyboard mm, Stephen Sahlin, keyboard och sång mmm, Mathias Kündig, bas och sång mm, Benny Karlsson, trummor och sång mm, Per Umærus, sång, keyboard och gitarr mm, Stefan Sporsén, keyboard, dragspel, trumpet och sång mm, Karin de Frumerie, sång, prat mm.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39