Yvettes serier underhåller på Instagram

Med sina serier vill Yvette Gustafsson både underhålla och lära. Som med Instagramserien "Feltänkt" där hon varje vecka sedan januari 2019 bjuder på öppenhjärtiga reflektioner.

  • Publicerad 15:24, 17 maj 2020

Jag vill att fler ska läsa serier och där har jag ett utbildande lass att dra.

Med en storebror och storasyster som båda läste serietidningar blev det lektyren som ledde in till både läskunnighet och fascination för tecknandet för Yvette Gustafsson. Men det skulle dröja innan hon såg möjligheter till annat än konsumtion.

– Med "Finn & Fiffi" – de nederländska serierna – lärde jag mig att läsa. De gavs ju ut på svenska, 60 sidor! Det blev också mycket Musse Pigg, som jag övertog av min bror. Överhuvudtaget var det mycket serier, som när vi åkte till mormor i Hälsingland och hittade "Stålmannen" och "Knasen" i hennes låda med serietidningar, förklarar Yvette Gustafsson när Göteborg Direkt hälsar på henne i ateljékollektivet mellan Backaplan och Kvilletorget.

Hon berättar att läsandet var ett av hennes stora intressen.

– Jag läste mycket serier, men också böcker.

Stort hästintresse

I kombination med det stora hästintresset fick hon också en insikt om att det fanns en människa bakom skapandet av serierna.

– Jag tyckte ju om att rita, men det var mest porträtt och hästar. Jag älskade hästar. Men med Lena Furberg förstod jag att det fanns en människa bakom skapandet av serierna, säger Yvette Gustafsson och syftar på serietecknaren bakom serien "Mulle" i tidningen "Min häst".

Ändå skulle det dröja innan Yvette Gustafsson tog ett kliv vidare mot det yrke hon nu har.

– Första steget gick jag på högstadiet då en lärare tröttnade på mina hästteckningar. Han ville att jag skulle göra något annat, så jag började med att rita av en serieruta. Det var där det började, tror jag.

Skoltrött

Men det skulle ta ytterligare tid innan serietecknandet fick slå ut i full blom. Först gymnasiet där skoltröttheten slog till med kraft.

– Jag gick naturvetenskaplig linje med en ambition om att bli arkitekt. När skoltröttheten kom i tvåan var det brutalt. Jag ville helst bara rita. Men jag såg ändå till att få bra betyg. Samtidigt hade jag extrajobb på McDonalds och kunde meddela min lärare på måndagen efter att jag jobbat helg, att jag inte skulle komma till skolan den dagen.

Så efter studenten blev det ett års paus från studier. Men när hon surfade runt på nätet hittade hon en utbildning vid Serietecknarskolan i Hofors mellan Falun och Gävle. Plötsligt hamnade Yvette Gustafsson i ett sammanhang.

– Ja, alla var lika konstiga, säger hon, ler och förtydligar:

– Men samlar man alla serietecknare i Sverige är de så otroligt kunniga. Det finns en stor kollektiv hjärna och alla vill dela med sig.

"Feltänkt" sedan 2019

Sedan starten på 2019 har Yvette Gustafsson skapat "Feltänkt", en serie i veckan för Instagram där hon speglar mycket av sig själv, som när hon nu i dagarna gjort ett inslag om när hon träffade sin kille 13 maj 2011 . Jo, "Feltänkt" är ett uppskattat projekt där hon får mycket respons.

– Jag vill att fler ska läsa serier och där har jag ett utbildande lass att dra, erkänner hon.

– Men det är något jag har valt själv och det är ju samtidigt ett utvecklingsprojekt för mig också. Något som är både roligt och svårt.

Yvette Gustafsson

Är: Serietecknare, illustratör och föreläsare. 36 år. Uppvuxen i Åsbro mellan Askersund och Hallsberg. Flyttade till Göteborg 2007. Har gjort serierna "Zak & Ting" och "Detektiv Kalle Hizz". Är återkommande tecknare i tidningen Populär Astronomi.

Bor: I Sannegårdshamnen med sambo.

Utbildning: Efter studenten (2003) på naturvetenskaplig linje i Hallsberg väntade Serietecknarskolan i Hofors (2004–2006). Har även pluggat företagsekonomi vid Göteborgs universitet.

Aktuell: Bland annat serien "Feltänkt" på Instagram, som uppdateras med en ny varje vecka. Jobbar för Västra Götalandsregionen med workshops med fokus på serietecknande och manus.

Visa merVisa mindre

Yvette Gustafssons Göteborgsfavoriter

Kvilletorget – Backaplan

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Filmfestivalen – Bokmässan

Konstmuseet – Röhsska

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG