I måndags presenterade de Rödgrönrosa sitt budgetförslag. Foto: Catharina Fyrberg/ Gabriel Tjulander

1,3 miljarder mer i den Rödgrönrosa budgeten

De Rödgrönrosa vill lägga 1,3 miljarder mer i budget jämfört med Alliansen. Pengar de vill ta från sparade medel och genom skattehöjningar.

  • Publicerad 15:59, 21 okt 2019

Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ pressenterade i måndags sitt svar på Alliansens budgetförslag.

De slog ned på de hårda nedskärningarna och anklagade Alliansens satsningar för att vara förklädda besparingar.

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

De Rödgrönrosa vill istället för att skära ned ta av sparade pengar för att möta den lågkonjunktur som de båda blocken ser komma.

– Vi har sparat ihop 2,7 miljarder under goda tider för att kunna använda i dåliga tider. Nu är det dåliga tider då är det meningen att man ska använda de pengarna för att skydda verksamheten från nedskärningar, säger Daniel Bernmar gruppledare för Vänsterpartiet.

Skattehöjning

De Rödgrönrosa lägger 1,3 miljarder kronor mer än Alliansen. Pengar som de dels tar från sparade medel och resultatutjämningsreserven. En del kommer också från den skattehöjning de skulle vilja genomföra på 40 öre. Vilket kan översättas till 98 kronor mer i månaden för en genomsnittlig inkomst.

– Skattehöjningen motsvara 567 miljoner kronor och är en del i förklaringen till skillnaden mellan våra budgetförslag. Men för att säkra välfärd har vi resultatutgämningsreserven och ur den ta vi 670 miljoner för att den offentliga verksamheten inte ska skäras ned i samma utsträckning när vi går igenom en konjunkturnedgång, säger Daniel Bernmar.

Skär ned på näringslivspolitiken

Något som de dock vill skära ned på är näringslivspolitik samt turist- och evenemangsområden. Delar som enligt dem inte ingår i kommunens kärnverksamhet.

– Vi har gjort effektiviseringar på de delar inom kommunen som inte är kopplade till välfärden. På näringslivspolitiken och turist- och evenemangsområdet vill vi genomföra effektiviseringar på ungefär 100 miljoner.

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

Ingen budget utan S

Dock ser Daniel Bernmar utsikterna att få igenom sitt budgetförslag som små då Socialdemokraterna övergivit blocksamarbetet.

– Utan Socialdemokraterna ser vi väldigt lite hopp om det – tyvärr. De har varit väldigt tydliga med att de inte vill sammarbeta.

Bilfria söndagar

En något uppseendeväckande punkt i de Rödgrönrosas budgetförslag är bilfria söndagar. De vill lägga 2 miljoner kronor på att förbjuda privatbilismen på söndagar inne i centrala Göteborg.

– Bilfritt inom situationstecken då det gäller privatbilism för det finns ju andra fordon som måste kunna ta sig fram inne i stan. Men vi vill få Göteborgarna att kunna andas renluft och inte påverkas av buller, säger Karin Pleijel, gruppledare för miljöpartiet i Göteborg.

Resultatutjämningsreserven

Kommunallagen säger att kommuner och landsting kan bygga upp en resultatutjämningsreserv. Reserven gör det möjligt att avsätta en del av ett överskott i goda tider och sedan använda pengarna för att täcka underskott som uppstår i ekonomiskt sämre tider.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12