I måndags presenterade de Rödgrönrosa sitt budgetförslag. Foto: Catharina Fyrberg/ Gabriel Tjulander

1,3 miljarder mer i den Rödgrönrosa budgeten

De Rödgrönrosa vill lägga 1,3 miljarder mer i budget jämfört med Alliansen. Pengar de vill ta från sparade medel och genom skattehöjningar.

  • Publicerad 15:59, 21 okt 2019

Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ pressenterade i måndags sitt svar på Alliansens budgetförslag.

De slog ned på de hårda nedskärningarna och anklagade Alliansens satsningar för att vara förklädda besparingar.

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

De Rödgrönrosa vill istället för att skära ned ta av sparade pengar för att möta den lågkonjunktur som de båda blocken ser komma.

– Vi har sparat ihop 2,7 miljarder under goda tider för att kunna använda i dåliga tider. Nu är det dåliga tider då är det meningen att man ska använda de pengarna för att skydda verksamheten från nedskärningar, säger Daniel Bernmar gruppledare för Vänsterpartiet.

Skattehöjning

De Rödgrönrosa lägger 1,3 miljarder kronor mer än Alliansen. Pengar som de dels tar från sparade medel och resultatutjämningsreserven. En del kommer också från den skattehöjning de skulle vilja genomföra på 40 öre. Vilket kan översättas till 98 kronor mer i månaden för en genomsnittlig inkomst.

– Skattehöjningen motsvara 567 miljoner kronor och är en del i förklaringen till skillnaden mellan våra budgetförslag. Men för att säkra välfärd har vi resultatutgämningsreserven och ur den ta vi 670 miljoner för att den offentliga verksamheten inte ska skäras ned i samma utsträckning när vi går igenom en konjunkturnedgång, säger Daniel Bernmar.

Skär ned på näringslivspolitiken

Något som de dock vill skära ned på är näringslivspolitik samt turist- och evenemangsområden. Delar som enligt dem inte ingår i kommunens kärnverksamhet.

– Vi har gjort effektiviseringar på de delar inom kommunen som inte är kopplade till välfärden. På näringslivspolitiken och turist- och evenemangsområdet vill vi genomföra effektiviseringar på ungefär 100 miljoner.

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

Ingen budget utan S

Dock ser Daniel Bernmar utsikterna att få igenom sitt budgetförslag som små då Socialdemokraterna övergivit blocksamarbetet.

– Utan Socialdemokraterna ser vi väldigt lite hopp om det – tyvärr. De har varit väldigt tydliga med att de inte vill sammarbeta.

Bilfria söndagar

En något uppseendeväckande punkt i de Rödgrönrosas budgetförslag är bilfria söndagar. De vill lägga 2 miljoner kronor på att förbjuda privatbilismen på söndagar inne i centrala Göteborg.

– Bilfritt inom situationstecken då det gäller privatbilism för det finns ju andra fordon som måste kunna ta sig fram inne i stan. Men vi vill få Göteborgarna att kunna andas renluft och inte påverkas av buller, säger Karin Pleijel, gruppledare för miljöpartiet i Göteborg.

Resultatutjämningsreserven

Kommunallagen säger att kommuner och landsting kan bygga upp en resultatutjämningsreserv. Reserven gör det möjligt att avsätta en del av ett överskott i goda tider och sedan använda pengarna för att täcka underskott som uppstår i ekonomiskt sämre tider.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11