ULLEVI. Hos Got Event och Higab ska ungdomarna hjälpa till att iordningställa stadens arenor för att förbereda för nya evenemangstider när pandemin är över. Foto: Birgitta Åstrand

1 500 sommarjobb försvann – nu har nya hittats

Iordningställa Ullevi, plocka skräp och bidra till hållbar konsumtion. Det är några av alla nya sommarjobb som tagits fram efter att 1 500 jobb försvann på grund av coronapandemin.

  • Publicerad 06:04, 7 jun 2020

Närmare 4 000 göteborgsungdomar hade fått besked om kommunala sommarjobb. Sedan kom coronapandemin och 1 500 sommarjobb inom äldreomsorg och förskola försvann.

Då började kommunens jakt på att hitta nya jobb och nu har man lyckats ersätta alla. I sommar erbjuds till och med 680 fler platser än förra året.

Blåvitts nya fotbollsplan för unga i sommar

– Vi har gått samman hela staden på ett annat sätt med nya samarbetsprojekt, säger Linda Högbacka, områdeschef arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad. 

De nya sommarjobben har bland annat hittats i några av de kommunala bolagen. Hos Got Event och Higab ska till exempel några ungdomar arbeta med att färdigställa och rusta upp Ullevi, Gamla Ullevi, Frölundaborg, Scandinavium och Valhallabadet.

– Det är också i ett samarbete med Liseberg. Många av deras anställda har inte jobb alls nu när parken är stängd. Så de blir handledare åt mindre erfarna sommarjobbare, säger Linda Höbacka.

Utöver det har bostadsbolagen hittat fler jobb och även park- och naturförvaltningen där ungdomarna kommer få jobba med städning och utomhusskötsel på olika platser i Göteborg.

Anna, 17: ”Jag fick städa medan personalen fikade”

En annan ny part är förvaltningen konsument- och medborgarservice.

– De jobbar med ett projekt för att öka medvetenheten kring hållbar konsumtion. Där är ungdomar en grupp de vill ha information om eftersom de är framtidens konsumenter. Så konsument och medborgarservice är jätteglada för det här nya samarbetet, säger Linda Högbacka.

Felicias sommarjobb: Agent

Utöver att de faktiska arbetsuppgifterna behöver utföras är en viktig del av sommarjobben att ge ungdomar möjligheten att prova på arbetslivet, tjäna pengar och få en inblick i vuxenlivet.

Beskedet: Kulturkalaset ställer in – blir Julkalaset

Fakta

Omkring 4000 ungdomar från årskurs 8, 9 och gymnasiet erbjuds jobb inom Göteborg stad i sommar.

Ungdomarna arbetar tre veckor var.

Arbetsperioden är uppdelad på tre perioder där de första börjar sina jobb den 15 juni.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11