10 000 besökte alternativa bokmässan på Heden

När nazister demonstrerade vid Ica Fokus blev det ett rejält besökstapp för bokmässan. För den alternativa mässan på Heden, blev läget det omvända. "Vi låg ju mitt inne i motdemonstrationen", säger projektledare Olav Fumarola Unsgaard.

  • Publicerad 09:00, 12 okt 2017

Totalt besökte 10 000 cirkustältet "som fortfarande luktade lite häst" på Heden. Det berättar Olav Fumarola Unsgaard, förlagsredaktör på Leopard förlag som anordnade den så kallade Bokmassan tillsammans med tidningen ETC.

– Vi fick mycket större besökartillströmning än vad vi någonsin vågat tro. Under lördagen var vi ju mitt inne i motdemonstrationen och många gick förbi tältet av bara nyfikenhet, under dagen var det kö in, säger han.

Soligt väder var en framgångsfaktor, men även positionen i förhållande till nazisternas demonstration som till sist slutade utanför Ica Fokus.

– Där var det ju Svenska mässan och Bok & Bibliotek som drabbades. Det hade ju lika gärna kunnat vara vårt evenemang som drabbats om det blivit hotfulla stämningar vid Heden i stället, säger han.

Om arrangemanget återkommer nästa år är än så länge inte spikat, säger Olav Fumarola Unsgaard. Mycket beror på hur bokmässan ställer sig till Nya tiders eventuella medverkan, enligt honom. Om bokmässan säger nej kan somliga i arrangörsgruppen tänka sig att återvända.

– Jag vet att den åsikten finns hos oss. Sen finns det andra som fortfarande tycker att det är viktigt att skapa alternativ till stora bokmässan. På det stora hela tycker jag att Göteborg är en bredare och bättre litteraturstad efter årets mässa, med alla alternativ som kommit.

En av hans tankar för framtiden är att låta sig inspireras av Way out west.

– Där har man ett stort scenområde där de stora drakarna skulle kunna hålla till, men man kan utnyttja staden så att andra aktörer kan fixa sina arrangemang samtidigt. Staden lever ju verkligen upp under den helgen, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG