Invigd. Sofia Berntsson, utvecklingsledare för Göteborgs 400-årsjubileum, och Carina Sjöholm, Stadsmuseets museichef, klipper bandet till "Göteborg berättar" på Gustaf Adolfs Torg. Foto: Kai Martin

100 göteborgare berättar i ny utställning

Hundra göteborgare – i åldrarna 6 till 97 år – har fått göra sin röst hörd om staden de bor i. Det har blivit "Göteborgarna berättar", en utställning för alla på Gustaf Adolfs Torg.

  • Publicerad 08:10, 4 jun 2021

Det har blivit hundra historier med väldigt olika bidrag.

Projektledaren Marie Nyberg förklarar om startskottet till Stadsmuseets utomhusutställningen "Göteborg berättar".

– Det började med flyktingmottagandet hösten 2015, när vi hade stadsvandringar på olika minoritetsspråk. Det övergick sedan i det här projektet.

Göteborg, ögat mot väster, har i alla år präglats av influenser från utlandet. Oavsett om det är holländarna som byggt staden, sjömän och sjöfarten eller tyska och skotska handelsmän.

 

Tillsammans. Marie Nyberg, projektledare, etnolog Maja Ågren och fotograf Stefan Edetoft har jobbat med utställningen "Göteborg berättar". Foto: Kai Martin

Med intervjuer av hundra göteborgare har utställningen "Göteborg berättar" velat visa på spännvidden av just göteborgare och hur var och en ser på staden.

– Men hur ska man välja ut hundra ur 560 000…? frågar Marie Nyberg retoriskt.

– Vi började rent statistiskt med tio från varje område. Något som inte var helt självklart. En del var lätta att nå, men att få tag på dem ute i förorten fick vi jobba hårt för. Sedan var det viktigt med bredden rent åldersmässigt. Nu lyckades vi intervjua en 6-åring och en 97-åring, men han som skulle fyllt 100 år i år har tyvärr avlidit.

Marie Nyberg berättar att det inledningsvis, när väl urvalet var gjort, var lätt att arbeta sig framåt.

– Men med den åttionde intervjun började det blir svårare och framför allt med barn är det trixigt. Vi gick en workshop ledd av en journalist på Sveriges Radio med specialkompetens att intervjua barn. Det blev totalt 19 intervjuer med barn mellan 6 och 18 år. Men det är inte lätt att få en 6-åring att berätta om sitt Göteborg. Det får bli om närmiljön, skolan, lekplatser…

Fotograf Stefan Edetoft ställdes inför ungefär samma problem. Det vill säga att kunna variera var och en av de hundra bilderna så att de alla var och en för sig och tillsammans blev intressanta.

– Det var inte lätt och jag fick jobba för att undvika att upprepa mig, säger han som startade hösten 2019.

– Jag blev klar med de sista bilderna precis innan covid utbröt.

 

Bakom sig själv. Maya Hedberg är en av de hundra göteborgare som berättat sin historia. Foto: Kai Martin

"Göteborg berättar" är nu invigd och kommer att stå på Gustaf Adolfs Torg till och med den 15 september. Där finns en kort presentation av var och en av de intervjuade tillsammans med ett foto samt, förstås, deras berättelse.

– Det blir ett längre citat, ett statement och en presentation om var personerna rör sig. Men på Stadsmuseets databas finns hela intervjuerna, säger Marie Nyberg.

– Några har inte velat vara med på bild, några på grund av psykisk ohälsa och en flykting, som vi pratade med men nu inte lyckats få tag på. Vi har, bland alla, försökt representera även det osynliga Göteborg, från de som inte tar så mycket plats. Det har blivit hundra historier med väldigt olika bidrag.

En av dem är göteborgskan Maya Hedberg, född 1947 och uppvuxen i gamla Landala.

– Jag var med på Berättarkafeet när intervjuaren Rolf Sossna var där. Han gav mig en broschyr och sa att han trodde jag skulle passa för "Göteborg berättar". Det känns ju som om det var jättelängesedan. Så det känns lite märkligt att se sig själv här nu då det är klart, skrattar hon.

– När Stefan Edetoft skulle ta bilder vid Järntorget ösregnade det, så jag var helt dyblöt. Men det gick.

Göteborg berättar

Är: En utställning av Göteborgs stadsmuseum där hundra göteborgare i åldersspannet 6 till 97 år berättar om sitt Göteborg. Utställningen öppnades 2 juni och pågår till och med den 15 september. Hundra intervjuer har gjorts och mer djupgående presenteras dessa i Stadsmuseets databas.

Placering: På Gustaf Adolfs Torg. Efter 15 september kommer utställningen att delas upp med fem stycken för varje stadsdel.

Mer: Parallellt med utställningen "Göteborg berättar" öppnar Stadsmuseet också den nya permanenta "Grejen med Göteborg" (öppnas 4 juni) med inriktning på Göteborg genom 1900-talet till nu från brödupproret, den växande industrin, Ullevikonserter till Backabranden.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00