På höjden. Jack, Theo och Charlie byggde en innehållsrik blandstad på stationen stadsplanering. Foto: Johanna Roos

11-åringar fick bygga egen stadsdel

I Göteborg byggs det som aldrig förr, men hur ska man få barn och unga att börja drömma om yrken som fastighetsförvaltare och stadsplanerare? Svaret kan finnas i bottenplan på Bronsåldersgatan i Tynnered.

  • Publicerad 13:30, 14 dec 2021

Tanken är att de ska lära sig genom leken och det är just vad kreativiteten i stationerna gör.

Aldrig förr har staden vuxit i samma takt och framtidens Göteborg kommer att byggas av de som är unga idag.

Det kräver att fler än idag väljer en yrkesbana inom fastighetsbranschen och för att väcka intresset hos barn och unga startades för fyra år sedan Framtidens fastighetslabb i en lokal på Bronsåldersgatan i Tynnered.

Kreativa uppgifter

Sedan starten har man sammanlagt haft omkring 4 500 besökare som fått bekanta sig med olika yrken inom branschen.

På ett flertal stationer, som stadsplanering, energihuset och störande grannar, får man genom praktiska uppgifter en inblick i fastighetsbranschens olika delar.

Efter att ha varit stängt under pandemin har man nu åter slagit upp portarna för besök av skolklasser och förra veckan had turen kommit till elever i årskurs sex på Flatåsskolan.

Vinnare och förlorare när hyresrätter blir bostadsrätter

Deltar i tekniktävling

I samband med att de deltar i tekniktävlingen Framtidens lekplats år 2121, som arrangeras av Chalmers i samarbete med Göteborgs stad, kunde temat knappast passa bättre.

Tävlingen handlar om hur barn och unga ska få tillgång till framtidens ytor för lek och häng när beslutsfattare bygger en allt tätare stad där lekytorna blir färre.

Uppgiften är att skapa framtidens lekplats, en fråga som också blev aktuell när eleverna fick bygga sin egen stadsdel med hjälp av byggklossar på Fastighetslabbets stadsplaneringsstation.

P-ytorna ryker när Frölunda förtätas

Lär genom lek

Engagemanget var stort när bland andra Jack, Theo och Charlie tillsammans skulle placera ut lamell- och punkthus, skolbyggnad, parker och köpcentrum i sin planering.

På stationen om störande grannar funderade Selena, Lovisa och Judith på hur man kan få bukt med vanliga grannskapsproblem som rökning på balkongen, hög musik och rastning av hundar.

– Barnen brukar vara väldigt taggade när de kommer. Tanken är att de ska lära sig genom leken och det är just vad kreativiteten i stationerna gör, säger Louise Rickardsson, koordinator och legitimerad lärare på Framtidens Fastighetslabb.

Framtiden fastighetslabb

Framtidens Fastighetslabb är konceptet som ska locka unga människor till fastighetsbranschen. 

Bakom konceptet står Göteborgs kommunala fastighetskoncern AB Framtiden som förvaltar bostäder inom allmännyttan.

Labbet ligger i Tynnered och består av ett antal olika stationer som besökarna får testa. Genom praktiska övningar på temat stadsutveckling får man en inblick i fastighetsbranschen.

Sedan labbet startade 2017 har man haft omkring 4500 besökare.

Konceptet riktar sig främst till mellan- och högstadieelever, men vem som helst kan boka in ett besök gruppvis.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21