Dom. Totalt 13 män döms efter dödsskjutningen i Gamlestaden 3 maj 2020. Foto: Mostphotos

13 dömda för dödsskjutningen i Gamlestaden

33-åringen var på väg till ett födelsedagsfirande när han blev skjuten med flera skott från ett automatvapen. Förra veckan föll domen i det uppmärksammade dådet.

  • Publicerad 13:04, 2 aug 2021

Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer.

Utrustade med automatvapen begav sig två gärningsmän till Lars Kaggsgatan i maj förra året. En 33-årig man från ett rivaliserande gäng var måltavlan. Skotten avlossades först på långt håll, men när 33-åringen fallit till marken tog skyttarna sig närmare.

– Mordet har skett på öppen gata med automatvapen och är att betrakta som en ren avrättning, konstaterar Robert Eneljung, rådman vid Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Planerade fler mord

Totalt 16 män misstänktes för inblandning i dådet. Förutom mordet åtalades även männen för förberedelse till mord. Det eftersom att de i meddelanden till varandra planerat att döda 33-åringens bror samt två av hans kusiner.

– Planeringen av mordet har skett under lång tid. De dömda har använt krypterade EncroChat-telefoner för att planera brotten och undgå upptäckt. Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer, säger Cecilia Ahlström, rådman vid Göteborgs tingsrätt.

15 åtalas för mord i Gamlestan

Under den långa rättegången som inleddes i mars i år och avslutades i slutet av juni har det inte gått att bevisa vilka av männen som höll i automatvapnen. Ingen döms därför för mord. Istället valde tingsrätten att döma 12 personer till medhjälp till mord samt förberedelse till mord på den mördade mannens bror och två kusiner.

Livstids fängelse för fyra

Tingsrätten dömer även en man för stämpling till mord då Encrochat-bevisningen visar att han ska ha åtagit sig att döda 33-åringens bror.

Påföljden blir livstids fängelse för fyra av männen. Sex av de inblandade var under 21 år när brottet begicks och får av den anledningen kortare straff. Resten dömdes till mellan åtta år och tio månader till 15 år och tio månaders fängelse.

Tre av personerna som inledningsvis misstänktes vara inblandade i mordet friades av tingsrätten.

Göteborgs tingsrätt.