Största rättegången. På fredag inleds rättegången mot 15 personer som misstänks vara inblandade i Gamlestadsmordet. Foto: Carina Andreasson

15 åtalas för mord i Gamlestan

Under måndagen åtalades 15 personer för inblandning i gängmordet i Gamlestaden i maj förra året. Nio av männen misstänks för att tillsammans ha mördat offret med minst nio skott. Rättegången blir en av de största i Göteborgs tingsrätts historia.

  • Publicerad 11:10, 23 mar 2021

Det är en fråga om en välplanerad gärning där var och en har haft en viktig roll att spela för att mordet skulle kunna genomföras.

Två personer höll i vapnen vid dödsskjutningen på Lars Kaggsgatan i Göteborg. Ändå åtalas nu totalt 15 unga män för inblandning i brottet. Åklagaren anser sig kunna bevisa att männen genomfört gärningen tillsammans och i samförstånd.

– Det är en fråga om en välplanerad gärning där var och en har haft en viktig roll att spela för att mordet skulle kunna genomföras. De båda skyttarna kunde med hjälp av de andras gemensamma arbete utföra mordet, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelande.

Krypteringstjänst

Tack vare tillgång till gängmedlemmarnas krypterade telefoner har polisen kunnat lägga det stora pusslet. Förutom de nio personerna som greps bara några timmar efter mordet, väcktes även misstankarna mot ytterligare sex personer. Enligt åklagaren är de direkt delaktiga i mordet eller i förberedelserna till ytterligare tre mord som inte hann fullbordas.

Två av männen åtalas också för anstiftan till mord, varav en av dem har en ledande ställning i ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården. Enligt åtalet har de två männen tillsammans förmått de övriga att utföra mordet i Gamlestan.

– I ärendet finns en sextonde misstänkt person. Det är i dagsläget oklart om vi kan väcka åtal mot honom. Han har utelämnats till Sverige från ett annat land och vi inväntar svar därifrån, säger Helena Treiberg Claeson.

Rättegången inleds fredag 26 mars och beräknas pågå i 40 dagar och avslutas den 24 juni. Huvudförhandlingen är, sett till antalet häktade och antalet förhandlingsdagar, en av de största huvudförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00