VARNAR. Problemet med nätdroger är att man inte vet vad det är i, säger Niklas Svensson, kommunpolis. Foto: Mostphoto/Polisen

17-åring tog nätdroger - gick bärsärkargång

I helgen larmade en mamma polisen efter att hennes son tagit nätdroger. Nu varnar polisen för faran med de okända drogerna. "Det är extremt farligt", säger Niklas Svensson, kommunpolis.

  • Publicerad 05:30, 8 feb 2018

Var intresserad av vad era barn gör. Ha lite koll på dem.

Polisen i Göteborg syd varnar nu för farorna med nätdroger. Senaste i fredags larmade en mamma i området polisen efter att hennes 17-årige son hade tagit droger som han hade beställt på nätet. När patrullen kom dit möttes de av sjuttonåringen som var mycket aggressiv och utåtagerande.

Polispatrullen beskriver ingripandet som tumultartat. En av polismännen fick en spark i magen men utöver det förekom inga fysiska skador. Däremot blev det en del materiella skador på rummet.

– Problemet med nätdroger är att man inte vet vad som är i. Det gör det extremt farligt. Alla droger är farliga på sitt sätt men det är ännu värre när man inte vet vad de innehåller, säger kommunpolis Niklas Svensson.

Den drogpåverkade sjuttonåringen fördes till sjukhus av polisen för vård och provtagning. Han är nu misstänkt för ringa narkotikabrott genom eget bruk.

Var intresserade av era barn

Användningen av nätdroger har ökat de sista åren men det är fortfarande marijuana som är den vanligaste drogen bland ungdomar. Polisen i de sydvästra stadsdelarna vill uppmana föräldrar att vara nyfikna och blanda sig i sina barn och ungdomars liv.

– Var intresserad av vad era barn gör. Ha lite koll på dem. Titta efter personlighetsförändringar eller om de byter kamrater. Lyssna på er magkänsla, säger Niklas Svensson.

Vad kan föräldrar göra om de misstänker att deras barn använder droger?

– Konfrontera och var nyfiken. Sen vet man att en del av missbruket är att ljuga. Men bara att för att man har testat någon gång sitter man inte fast i ett drogmissbruk. Det ska man veta som föräldrar men konfrontera alltid.

Läs också: Krafttag mot knarket i Frölunda

Nätdroger

Bland de droger som säljs via internet förekommer både sådana som är klassade som narkotika eller hälsofarliga varor, och droger som ännu inte är klassade. Oklassade droger är lagliga, men kan omhändertas och förstöras efter beslut av åklagare.

Polisen samverkar med andra myndigheter för att snabbt identifiera och se till att nya farliga droger kommer under kontroll och kriminaliseras. Arbetet sker i nationella expertgrupper som noga följer utvecklingen på narkotikamarknaden.

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG