Dom. Två 17-åringar tiggde vid Tuve torg och på andra platser på Hisingen. Nu döms deras mammor för brott. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

17-åringar tiggde – nu döms mammorna

Två mammor reste med sina minderåriga döttrar till Sverige för att tigga. Nu döms kvinnorna till fängelse för människoexploatering.

  • Publicerad 06:30, 16 okt 2021

Det var den 14 augusti i år som förbipasserande fattade misstankar om att en person som tiggde utanför en butik på Tuve torg kunde vara minderårig. Poliser från människohandelsgruppen i region Väst tillkallades till platsen för att undersöka ärendet.

17-åringar tvingades tigga – nu åtalas mödrarna

Det visade sig att flickan som satt utanför butiken var 17 år gammal och rest till Sverige från Rumänien två veckor tidigare med sin mamma. Efter spaningsarbete hittades mamman som hade flickans pass och som även tog hand om de pengar som hon tiggt ihop.

"Ett infall"

En stund senare upptäcks ytterligare en ung person som tiggde pengar. Även i det fallet var flickan 17 år och hade kommit till Sverige med sin mor.

I förhör har båda flickorna nekat till att de skulle ha blivit tvingade till att tigga. Den ena uppger att hon själv valde att tigga för att hon ville tjäna egna pengar. Den andra menar att det var ett infall att sätta sig utanför butiken och att hon inte hann få ihop några pengar.

Tvång inget krav

Men eftersom båda tonårsflickorna i det här fallet var minderåriga så krävs det inte några bevis på att de varit utsatta för tvång, våld eller hot för att förövarna ska kunna dömas för människoexploatering.

– Det är brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri. Genom att allmänheten kontaktar polisen vid misstanke om att så unga personer exploateras kan vi utreda de här brotten, har Eva Larsson, utredare vid polisen, tidigare förklarat.

Mot mammornas nekande anser Göteborgs tingsrätt att de båda gjort sig skyldiga till människoexploatering. Straffet blev två månaders fängelse.

Om människoexploatering

Brottet människoexploatering infördes 2018 som ett alternativ till människohandel.

Den som utnyttjar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, döms för människoexploatering. Straffet är fängelse i högst fyra år. 

Om offret är under 18 år krävs det inte att något otillbörligt medel som exempelvis våld, hot eller tvång har använts mot dem för att förövaren ska dömas för människoexploatering.  

Om brottet gäller en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett särskilt hänsynslöst utnyttjande döms förövaren för grov människoexploatering. Straffet är fängelse i lägst två och högst tio år.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG