Brott. Två 17-åringar tvingades tigga vid Tuve torg. Nu åtalas deras mammor. Bilden är en genrebild.

17-åringar tvingades tigga – nu åtalas mödrarna

I flera veckors tid tvingades två tonårsflickor tigga i princip dagligen. Nu åtalas deras mammor för att ha exploaterat sina döttrar.

  • Publicerad 14:30, 17 sep 2021

Förbipasserande reagerade på att en tonårsflicka som tiggde på torget i Tuve såg ung ut och larmade polisen. En polispatrull som skickades till platsen för att kontrollera tipset, höll med om att flickan såg yngre ut än 18 år. De larmade i sin tur kollegor vid människohandelsgruppen i region Väst.

– Det visade sig att flickan är 17 år och att mamman har tagit hand om hennes id-kort. En stund senare upptäcker våra spanare en annan flicka som också är 17 år, säger Eva Larsson, utredare vid sektionen för internationell och grov organiserad brottslighet i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

La beslag på pengarna

I närheten av torget kunde polisen även gripa två kvinnor i 40-årsåldern. Kvinnorna visade sig vara flickornas mammor. Det var även de som kontrollerade de pengar som flickorna tiggt ihop.

Mammorna åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för människoexploatering.

– Det är brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri. Genom att allmänheten kontaktar polisen vid misstanke om att så unga personer exploateras kan vi utreda de här brotten. Vi värderar alla tips som vi får in om att barn exploateras, säger Eva Larsson.

Reste från Rumänien

Utredningen har visat att 17-åringarna rest till Sverige med sina mammor från Rumänien där de är medborgare. De landade i Sverige i slutet av juli. Fram till den 14 augusti, när missförhållande uppdagades, har de i princip dagligen varit tvungna att tigga.

De åtalade kvinnorna nekar båda till brott. Flickorna som tvingades att tigga har omhändertagits av socialtjänsten och har erbjudits de stödinsatser som finns för människohandelsoffer.

Människoexploatering

Brottet människoexploatering infördes 2018 som ett alternativ till människohandel.

Den som utnyttjar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, döms för människoexploatering. Straffet är fängelse i högst fyra år. 

Om offret är under 18 år krävs det inte att något otillbörligt medel som exempelvis våld, hot eller tvång har använts mot dem för att förövaren ska dömas för människoexploatering.  

Om brottet gäller en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett särskilt hänsynslöst utnyttjande döms förövaren för grov människoexploatering. Straffet är fängelse i lägst två och högst tio år.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG