Stort pådrag. Efter nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september misstänks nu 17 personer med kopplingar till NMR för brott. Foto: Mostphotos

17 misstänks för brott efter nazistdemonstration

17 personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med nazistdemonstrationen den 30 september i fjol. Nu ska förhör inledas.

  • Publicerad 12:10, 2 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var i samband med den uppmärksammade nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september som en grupp personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen stannade kvar på platsen efteråt där de misstänka brotten ska ha begåtts.

LÄS MER: Jon, 33, konfronterade NMR: "Omringade mig på några sekunder"

LÄS MER: Polischefen om NMR: "Blir snabbt väldigt vasst"

Brotten ska i huvudsak ha varit riktade mot polisen.

Av de totalt 17 personerna misstänks åtta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp och ytterligare åtta för hets mot folkgrupp.

Alla misstänkta kommer att förordnas försvarare, kallas till förhör och delges misstanke om brott. Efter det beslutar åklagaren om hur utredningen kommer att gå vidare.

– Efter att förhören hållits fattar vi beslut om hur vi går vidare och i så fall med vilka personer, säger för förundersökningsledaren, Kammaråklagare Jonas Martinsson.

Rekordstort fimmaterial

Utredningen har framför allt utgått från ett mycket omfattande filmmaterial som granskats för att kunna identifiera personer och hur dessa har agerat.

– Jag tror aldrig polisen haft så mycket filmer att gå igenom någon gång tidigare. De har haft ett hästjobb.

Polisen har även fått in mycket vittnesuppgifter från poliser och journalister som befann sig på platsen.

Jonas Martinsson kan inte gå in i detalj på vad de begångna brotten bestått i. Om det förekommit stenkastning kan han inte heller säga.

– Man har på ett eller annat sätt gått till angrepp och när det gäller hets mot folkgrupp handlar det om sammanlagda omständigheter. som hur de varit klädda och vad de burit för attribut.

När kan eventuella domar falla?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det är inga som sitter frihetsberövade så man har ingen tidsgräns att förhålla sig till.

Vad kan påföljden bli?

– Det beror på vad som framkommer i förhören, det är lite för tidigt att säga.

Efter händelserna den 30 september dömdes elva motdemonstranter för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Tre av de tilltalade har överklagat domen.

En förundersökning mot 23 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen, som misstänktes för våldsamt upplopp lades ner i december.

LÄS MER: Expert: Därför kan nazisterna inte stoppas

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Trenden: Unga väljer pantbanken före sms-lån

Nyheter I en tid av snabba pengar med blanco- och sms-lån ser nu pantbanken en mottrend. – Den gamla stämpeln är borta. När allt fler förstår konceptet är det många som föredrar pantbanken.söndag 17/6 6:30

Statsvetaren: "V får extra schvung av S"

Nyheter Statsvetaren om Vänsterpartiet Socialdemokraterna hjälper Vänsterpartiet framåt i höstens val. Det spår statsvetaren Folke Johansson. Han tror att misstron mot S ger V fler nya röster än deras hjärtefrågor gör.lördag 16/6 10:30

Grabbigt när Daniel Bernmar väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Vänsterpartisten...lördag 16/6 6:40

Vi är GBG

    Vi är GBG