1700-talsfynden i väntan på nya akvariet

En välbevarad väg från 1700-talet, resterna av en köksbyggnad och ett stall. Det är några av fynden som gjorts i de arkeologiska undersökningarna framför Sjöfartsmuseet.

  • Publicerad 17:31, 29 nov 2019

Sjöfartsmuseet ska få ett helt nytt akvarium under parken framför museet. Men innan byggentreprenören kan dra igång på allvar måste marken undersökas noggrant av arkeologer.

I utgrävningarna har flera fynd gjorts, bland annat en stenlagd väg från 1700-talet som en gång i tiden var en av Majornas mest trafikerade. Där Sjöfartsmuseet ligger i dag låg nämligen Gamla Varvet som togs i bruk på 1660-talet.

– För 300 år sedan var detta en betydelsefull huvudgata, här gick både alla arbetare och transporter till och från varvsbyggnaden. Tack vare den och övriga fynd på platsen kan vi mer exakt avgöra var Gamla varvet låg. Vi tror att vägen är från 1700-talet, men den kan också sträcka sig så långt bak i tiden som 1600-talet, säger Tom Wennberg i ett pressmeddelande. Han är arkeolog på Stadsmuseet och deltar i utgrävningarna.

Nya fynden: Skeppsvrak från 1600-talet

Arkeologernas nya fynd – hemligt rum från 1500-talet

Sjöfartsmuseet undersök nu möjligheten att bevara och återskapa den gamla stenvägen.

I utgrävningarna har även andra fynd gjorts. Bland annat har lämningar av ett stall och en köksbyggnad från Gamla varvet hittats.

– Här försågs sannolikt varvets chefer och arbetare med mer eller mindre smaklig spis. Vår förhoppning är att vi genom köket ska få ökad inblick i den tidens kosthållning och hur maten tillreddes och förvarades, säger Tom Wennberg.

Utöver nytt akvarium ska Sjöfartsmuseet få en ny entré, nya basutställningar, uteservering och bättre tillgänglighet. Nyöppningen planeras till 2021.

Ovanligt stenåldersfynd i Kallebäck – kan vara 4000 år

Visningar

Den 4 och 5 december klockan 15:00 har Sjöfartsmuseet Akvariet öppet för visning av utgrävningarna.

Visningen kräver ingen föranmälan och den är kostandsfri.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40