1700-talsfynden i väntan på nya akvariet

En välbevarad väg från 1700-talet, resterna av en köksbyggnad och ett stall. Det är några av fynden som gjorts i de arkeologiska undersökningarna framför Sjöfartsmuseet.

  • Publicerad 17:31, 29 nov 2019

Sjöfartsmuseet ska få ett helt nytt akvarium under parken framför museet. Men innan byggentreprenören kan dra igång på allvar måste marken undersökas noggrant av arkeologer.

I utgrävningarna har flera fynd gjorts, bland annat en stenlagd väg från 1700-talet som en gång i tiden var en av Majornas mest trafikerade. Där Sjöfartsmuseet ligger i dag låg nämligen Gamla Varvet som togs i bruk på 1660-talet.

– För 300 år sedan var detta en betydelsefull huvudgata, här gick både alla arbetare och transporter till och från varvsbyggnaden. Tack vare den och övriga fynd på platsen kan vi mer exakt avgöra var Gamla varvet låg. Vi tror att vägen är från 1700-talet, men den kan också sträcka sig så långt bak i tiden som 1600-talet, säger Tom Wennberg i ett pressmeddelande. Han är arkeolog på Stadsmuseet och deltar i utgrävningarna.

Nya fynden: Skeppsvrak från 1600-talet

Arkeologernas nya fynd – hemligt rum från 1500-talet

Sjöfartsmuseet undersök nu möjligheten att bevara och återskapa den gamla stenvägen.

I utgrävningarna har även andra fynd gjorts. Bland annat har lämningar av ett stall och en köksbyggnad från Gamla varvet hittats.

– Här försågs sannolikt varvets chefer och arbetare med mer eller mindre smaklig spis. Vår förhoppning är att vi genom köket ska få ökad inblick i den tidens kosthållning och hur maten tillreddes och förvarades, säger Tom Wennberg.

Utöver nytt akvarium ska Sjöfartsmuseet få en ny entré, nya basutställningar, uteservering och bättre tillgänglighet. Nyöppningen planeras till 2021.

Ovanligt stenåldersfynd i Kallebäck – kan vara 4000 år

Visningar

Den 4 och 5 december klockan 15:00 har Sjöfartsmuseet Akvariet öppet för visning av utgrävningarna.

Visningen kräver ingen föranmälan och den är kostandsfri.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11