18 populära platser i Göteborg kan stängas

Slottsskogen, Askimsbadet, Plaskis och 15 andra offentliga plaster i Göteborg kan snabbt stängas om smittspridningen ökar. Det beslutade politikerna i kommunfullmäktige under torsdagens sammankomst.

  • Publicerad 10:26, 23 apr 2021

Politikerna i Göteborg röstade under torsdagens fullmäktige enhälligt ja till en kommunal föreskrift som ger kommunstyrelsen rätt att begränsa möjligheten för allmänheten att vistas på vissa utpekade platser.

Det innebär att 18 utpekade offentliga parker, badplatser och lek- och aktivitetsytor kan stängas om smittläget förvärras.

– Låt oss försatt vara flexibla och sprida ut oss över Göteborg så vi slipper att använda förordningen som vi röstar igenom ikväll, säger Anna Sara Hansson Perslow (C), ordförande i park och naturnämnden.

Trots smittrisken – Plaskis fylls i sommar

Slår olika

Vänsterpartiet går på samma linje men lyfter samtidigt att en nedstängning drabbar göteborgarna olika.

– Det drabbar särskilt de som inte har några villaträdgårdar att samlas i, de som inte har ett lantställe att vara på eller en bil att åka med till alternativa platser, säger Hanna Klang (V).

Bakgrunden till beslutet är den nya pandemilagen som ger kommuner möjlighet att stänga offentliga platser där det befaras uppstå trängsel.

Beslut väntas om stängda parker till valborg

18 platser som bli förbjudet att vistas i

Parker (april-september):

Slottsskogen

Trädgårdsföreningen

Bältesspännarparken

Kungsparken

Vasaparken

Badplatser (april-september):

Askimsbadet

Näset

Hovås

Bergsjöbadet

Sillvik

Delsjöbadet

Härlanda tjärn

Lekplats- och aktivitetsytor (mars-september):

Naturlekplatsen i Slottsskogen

Lekplatsen i Färjenäsparken

Lekplatsen i Trädgårdsföreningen

Plikta

Hammarkullens parklek

Positivparken

Bygglekplatsen

Actionpark

Jubileumsparken

Plaskdammen i Majorna (1 juni-31 augusti)

Vattenlek Månadsparken (15 maj-15 september)

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12