Bilbränderna. En person häktad för misstänkt inblandning bilbränderna i Frölunda begär nu skadestånd från staten. Foto: Gabriel Tjulander

20-åring friad från bilbrandsattack kräver skadestånd

I samband med utredningen av bilbränderna i Västra Frölunda häktades flera personer misstänkta för inblandning i bränderna. Nu kräver en av dem skadestånd för psykiskt lidande.

  • Publicerad 13:51, 26 mar 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var i augusti förra året som Västra Frölunda tillsammans med flera andra platser i Sverige drabbades av en koordinerad bilbrandsattack. I samband med polis utredningen som följde greps och häktades flera personer misstänkta för mordbrand och inblandning i attacken i Frölunda.

Nu begär en av de tidigare häktade skadestånd för bland annat psykiskt lidande.

Advokaten som för den tidigare häktades talan lyfter fram det faktum att hennes klient blev anklagad för mycket grova brott, att han tidigt förnekade dessa och redogjorde för var han varit när bilbränderna skedde.

Andra omständigheter som advokaten menar talar för att personen ska få ersättning är den ofrivilliga, offentliga uppmärksamhet som personen fått i samband med gripandet.

Personen greps av polis i sin bostad vilket drog till sig stor uppmärksamhet och personens identitet röjdes redan innan den blev offentligt i samband med häktningen. Den tidigare häktades namn har även spridits på sociala medier och i flashback-trådar.

Advokaten och den sökande begär ett skadeståndsbelopp på 151 725 kronor. 150 000 kronor för psykiskt lidande och 1 725 kronor för förlorad arbetsinkomst.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG