Får fängelse. Hovrätten för Västra Sverige fastställer tingsrättens dom där påföljden blev fängelse. Foto: Hovrätten för Västra Sverige

22-årig rånare dömd till fängelse

En 22-åring döms till fängelse efter att ha rånat och misshandlat en yngre kille. Nu fastställs domen av hovrätten.

  • Publicerad 12:00, 15 apr 2021

Det var i augusti 2019 som en nu 22-årig man misshandlade och rånade en kille som vid tidpunkten var under 15 år.

I förhör har offret berättat att han var på väg över Friskväderstorget när han stötte på 22-åringen som ropade åt honom att följa med. Målsägande berättar att han kände sig tvungen att följa med, men att han inte trodde att något skulle hända.

Väl inne i ett trapphus ville 22-åringen först ha killens tröja. När han sa nej slog 22-åringen honom med ett knytnävsslag i ansiktet.

Stal kläder, smycken och mobil

Under rånet ska 22-åringen ha hållit en arm runt offrets hals så att det svartnade för ögonen på honom. 22-åringen utdelade även flera hårda sparkar och tog förutom kläder även offrets mobil, air pods, smycken och skärp. Målsägande har berättat i förhör att han kände dödsångest under attacken och att han efteråt inte vågade gå ut på flera dagar på grund av händelsen.

Under rånet ska 22-åringen även ha uttalat hot för att få pojken att inte göra en polisanmälan. Han ska bland annat ha sagt att "om jag ser dig i Biskops Norra är du död".

Senare under samma dag ska 22-åringen ha varit i slagsmål utanför moské. När polisen anländer till platsen och visiterar mannen hittar de misstänkt stöldgods från rånet och 22-åringen grips.

Ska betala skadestånd

Förra året dömdes 22-åringen för rån, övergrepp i rättssak samt ringa narkotikabrott. Påföljden blev fängelse i ett år och sex månader samt att mannen ska betala skadestånd till offret på nära 20 000 kronor.

Efter att domen överklagats har hovrätten för Västra Sverige gjort en ny prövning av målet. Hovrätten valde att fastställa tingsrättens dom.

Vi är GBG