Upploppet. Den 22-åring som åtalas för skjutningen i Hjällbo deltog även under upploppet som skedde två dagar tidigare. Foto: Polisens förundersökning

22-åring åtalas efter dödsskjutningen i Hjällbo

En 22-årig man åtalas nu för mord, mordförsök samt grovt vapenbrott efter skjutningen i Hjällbo som ledde till en 44-årig mans död.

  • Publicerad 09:53, 15 okt 2021

Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra ­Göteborg. Foto: Polisen

I slutet av maj i år – två dagar efter att ett bråk urartat till ett upplopp i Hjällbo – öppnade en 22-åring eld mot en grupp män som satt utanför en affär på torget. En 44-årig man träffades av flera skott och avled till följd av sina skador. Ytterligare två män träffades av kulorna, men blev lindrigt skadade.

Fängelsedomar efter upploppet i Hjällbo

22-åringen utsatte enligt kammaråklagare Sara Toreskog, totalt tio personer för mordförsök. Två av dessa personer var minderåriga.

– Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera. Den misstänkte erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt. Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

"Stora resurser"

I samband med upploppet var det en hög polisnärvaro i Hjällbo vid tillfället och 22-åringen kunde gripas bara minuter efter dådet. Han har suttit frihetsberövad sedan dess.

– Den misstänkte greps direkt efter skjutningen och från start kunde ett 20-tal medarbetare vid polisen arbeta med fallet. Vi har lagt ned stora resurser på bland annat analyser av beslag och filmmaterial och har snabbt kommit framåt i utredningen, säger Kristina Hakenmyr, utredningsledare vid polisens utredningsenhet i region Väst.

21-åring häktas för mord – erkänner del av misstankarna

Enligt Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordost, ledde oroligheterna i Hjällbo i maj till en ökad polisnärvaro i området. Man arbetade även offensivt med att öka tryggheten i lokalpolisområdet.

– Det paradoxala är att sådana allvarliga händelser som det våldsamma upploppet och mordet har lett till att polisen i dag har ännu närmare kontakt med invånarna i området, vilket underlättar vårt arbete med att bekämpa brott, säger Ulf Merlander i en kommentar på polisens hemsida.

Dagen efter dödsskjutningen i Hjällbo: "Det skakar om"

Kan ej fastställa gängkopplingar

Enligt pressmeddelandet har inte polisen kunnat fastställa huruvida skjutningar hade kopplingar till gängkriminalitet eller inte. 22-åringen har nekat till mord och mordförsök, men erkänt grovt vapenbrott. I förhör har han uppgett att han endast sköt varningsskott.

22-åringen var även inblandad i upploppet, har polisens utredning visat. Där blev han misshandlad och senare förd till arrensten i samband med polisens ingripande på platsen.

Rättegången mot 22-åringen ska starta den 1 november och beräknas ta sex dagar.