24 år efter våldtäkten. Nu begärs man häktad misstänkt för brottet. Foto: Larz Karlsson

24 år efter våldtäkten – i dag begärs en man häktad

År 1995 skakades Göteborg av en särskilt grov våldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal. Efter en massiv topsning på 350 personer har nu en DNA-träff säkrats och en man begärs häktad.

  • Publicerad 15:39, 1 mar 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I september 1995 blev en åttaårig flicka i Billdal överfallen av en man på vägen hem från skolan. Han utsatte henne för grov misshandel och våldtäkt i ett skogsparti och flydde sedan brottsplatsen.

Efter att DNA säkrades på flickan efter våldtäkten gjordes en massiv topsning på 350 personer i jakt på förövaren. Omständigheterna kring aktuell DNA-profil gör att den med största sannolikhet har avsatts av förövaren.

DNA-träff

Efter att lagen ändrades den 1 januari 2019 kunde Polisens Kalla fall-grupp göra en ny form av DNA-sökning, en så kallad familjesökning. Efter att sökningen återupptogs hittades ett utfall mot ett antal personer i DNA-registret som var tänkbara släktingar till förövaren.

– Vår begäran i det aktuella ärendet behandlades som ett av de första och vi fick resultatet tämligen omgående. Sett ur vårt perspektiv i nuläget så finns det ju bevisligen förutsättningar för att familjesökningen kan vara ett oerhört betydelsefullt verktyg, säger Anders Eriksson som är chef för Kalla fall-gruppen på utredningsenheten i region Väst i ett pressmeddelande.

Mannen som idag begärs häktad är idag folkbokförd på en adress i Västsverige. Han inkallades till polisen för topsning men dök aldrig upp. Polisens intresse för mannen ökade och efter ett intensivt spaningsarbete hittades den misstänkte i Halland och fördes till Polishuset i Göteborg.

Begärs häktad

Efter resultatet av topsningen av mannen inkom under dagen och säkrade att det verkligen var hans DNA som anträffades på flickan efter våldtäkten 1995.

Nu begär vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand mannen häktad, misstänkt för den grova våldtäkten.

Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, säger Thomas Ahlstrand i ett pressmeddelande.

Preskriptionstiden i fallet skulle ha gått ut 2020 om polisen inte hade hittat en misstänkt gärningsman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG