26 starka porträtt av kvinnorna som jobbar i havet

De lever för havet. De jobbar i det flera timmar om dagen och försörjer familjen med sin fångst. På Sjöfartsmuseet berättas just nu historien om den långa koreanska traditionen Haenyeo – havets kvinnor som dyker efter mat. Vi träffade konstnärerna bakom utställningen.

  • Publicerad 15:31, 8 mar 2018

Traditionen är tusenårig och har framför allt koncentrerats till ön Jeju utanför Sydkoreas sydkust.

Fram till 1500-talet dök både män och kvinnor för att fånga fisk och skaldjur här, men efterhand har yrket helt och hållet övertagits av kvinnorna på ön. Varje dag ägnar de timmar åt att dyka i havet.

– På fastlandet är det väldigt mansdominerat men på Jeju är det lite tvärtom. Männen sköter hushållet och kvinnorna dyker, det är inte så macho, säger Min Jeong Ko, initiativtagare till utställningen som i dagarna haft premiär på Sjöfartsmuseet.

Totalt finns 26 porträtt och en kort dokumentärfilm att ta del av. Fotografen Hyung S. Kim har ägnat sex år åt att dokumentera dykarkvinnorna på Jeju.

– Jag hade hört mycket men aldrig träffat kvinnorna själv innan jag kom dit. Jag hade jobbat i många år med att fota skådespelare och tv-stjärnor, men bestämde mig då för att sluta och ägna mig åt det här, berättar han.

Dyker utan tuber

De flesta bilderna har fotats på vintern. Kvinnorna bär dykardräkter med färgglada t-shirts utanpå. Dykningen sker utan tuber, istället använder de sig av en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Fångsten används för eget bruk och en del säljer man också vidare.

Alla porträtt har fotats på stranden, direkt när dykarna kommer upp från ett arbetspass.

– Min metod är att ställa upp en vit duk på plats och ber att få fota precis när de kommer upp på land. Om man tar bort den är det bara havet bakom, säger Hyung S. Kim.

2016 listades dykartraditionen av Unesco som immateriellt kulturarv. Antalet utövare minskar dramatiskt för varje år, och nu är det nästan uteslutande äldre kvinnor som fortfarande dyker på Jeju. Några av kvinnorna som porträtterats är över 90 år gamla.

Min Jeong Kos farmor jobbade i havet.

– Det fanns mycket jag inte visste, och det är roligt att få visa upp den här kulturen i andra länder, säger hon.

Haenyeo – Havets kvinnor

Utställningen öppnade den 3 mars och pågår till hösten, då Sjöfartsmuseet stänger för ombyggnation.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG