STÄNGER. Lilleby Kronogård i Torslanda stänger ner i augusti på grund av för få barn i området. Foto: Mostphotos (genrebild)

30 barn tvingas flytta när förskola stängs

En förskola på Hisingen stänger efter sommaren. Anledningen är att det saknas barn på förskolan intill. Men föräldrar som aktivt valt en liten förskola ser inte framemot ett byte.

  • Publicerad 15:09, 20 jan 2020

Vi blev tagen på sägen, allt var redan klubbat och klart.

Kristin Hansson, förälder till barn på förskolan som ska stänga. Foto: Privat

Barn kommer att erbjudas plats på bland annat Lillebyvägen 9 förskola med nio avdelningar som inte är fyllda. Foto: Googlemaps

I början av vårterminen möttes föräldrarna till barn på den lilla förskolan Lilleby Kronogård i Torslanda av beskedet att förskolan stänger ner i augusti.

–  Vi blev tagen på sägen, allt var redan klubbat och klart. Vi föräldrar som har varit så nöjda har faktiskt gjort ett aktivt val både för våra barn men också för att där jobbar pedagoger som ser till både barn och oss föräldrar, säger föräldern Kristin Hansson.

Anledning till stängningen är att sedan några år tillbaka saknas barnunderlag varje höst på förskolan Lillebyvägen 9 som ligger närheten och som är byggd för nio avdelningar.

– Cirka 60 platser är tomma, vilket innebär att två avdelningar står tomma och att det även finns en del tomma platser på övriga avdelningar, säger Laila Svensson, utbildningschef, förskoleförvaltningen.

Nya förskolor när kommun och byggföretag samarbetar

Berör cirka 30 barn

Stängningen berör omkring 30 barn som enligt förskoleförvaltningen kommer att erbjudas plats på den betydligt större Lillebyvägens förskola eller på andra förskolor i omgivningen.

Föräldrar lägger fram förslag

Men flera berörda familjer ser inte fram emot ett förskolebyte.

Kristin Hansson har aktivt sökt plats till sitt yngsta barn i den mindre förskolan efter att hennes äldre barn gått på Lillybyvägen.

Hon är framförallt kritisk till att beslutet togs utan en dialog med vare sig föräldrar eller personalen.

– Man gör ett val som känns bra men sedan slängs man tillbaka till det gamla igen. Det är barn som ska flyttas och som kanske kommer påverkas negativt. Jag som har haft barn på andra förskolor har aldrig varit med om så drivna, fantastiska pedagoger, säger hon.

Nu hoppas Kristin Hansson med flera att vid en skolflytt försöka bevara den nuvarande barngruppen med Kronogårdens personal som väljer att flytta med till den nya förskolan.

–  Vi har lagt som förslag att inte röra barngruppen. Det blir ett miljöbyte men barnen får i alla fall behålla tryggheten med sina kompisar och pedagoger, säger hon.

Laila Svensson meddelar att det är ett föräldramöte inplanerat där mer information kommer att ges och ett bra tillfälle att diskutera förslaget.

Tillfällig lösning

Förskolan Lilleby Kronogård etablerades för omkring 10 år sedan som en tillfällig lösning då trycket på barnomsorg var högt i området. Bygglovet för paviljongerna som förskolan är inhyst i har omkring fem år kvar.

Innebär det att paviljongerna kommer att stå tomma i flera år?

– Vi ska ha den som en flexibel förskola om behov uppstår. Efter att bygglovet löpt ut kan den komma att ersättas med en permanent någon annanstans i Torslanda.

Här byggs Hoppet – en klimatsmart förskola

Mer om de omnämnda förskolorna:

Förskolan Lilleby Kronogård 70 ligger i Torslanda. Förskolan består av två avdelningar, på vardera avdelning går 20 barn i åldrarna 1-5 år.

Lillebyvägen 9 förskola ligger i Torslanda. Förskolan består av nio avdelningar i två byggnader.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG