Arbetsplats för unga. Nu hoppas många på ett sommarjobb på Liseberg. Foto: Michael Erhardsson

4 500 ungdomar utan arbete i Göteborg

Pandemin har slagit hårt mot de unga. Vid årsskiftet var över 4 500 ungdomar i Göteborg utan arbete. Nu hoppas många på ett sommarjobb på Liseberg.

  • Publicerad 05:30, 15 feb 2021

Just nu brukar det vara en hektisk tid för Liseberg. Vanligtvis rekryteras omkring 2 400 säsongsarbetare under årets första kvartal. Restauranger, åkattraktioner, servicefunktioner och biljettluckor ska bemannas inför sommaren.

– Men i dagsläget vet vi inte alls hur det blir. Vi väntar på att någon form av riktade bestämmelser för nöjesparkerna, säger informationschefen Julia Vasilis.

Intresseanmälan

Den som letar på Lisebergs webbsida upptäcker snart att parken inte har några regelrätta jobbannonser som andra år. Istället uppmanas alla som är nyfikna på ett sommarjobb att skicka in en intresseanmälan.

Det här är ett sätt för Liseberg att kolla av hur många tidigare säsongsarbetare som har möjlighet att komma tillbaka, säger Julia Vasilis.

– Vi räknar med att rekryteringen blir en mer långdragen process i år. Även om vi har möjlighet att smyga igång i maj, kommer vi inte behöva hela styrkan på plats, säger hon.

Savannah blev av med jobbet under pandemin

Förstajobb

Liseberg är ett vanligt första jobb för ungdomar i Göteborg. Nöjesparken ställer inga krav på arbetslivserfarenhet och många söker sig hit direkt från gymnasiet.

Under förra året hade ett par tusen unga gått igenom hela rekryteringsprocessen och såg fram emot att tillbringa en sommar i parken.

Resten av historien känner vi till. Liseberg kunde aldrig öppna för säsongen och alla jobb frös inne.

– Några av arbetsledarna fick andra uppdrag inom Göteborgs stad, men för de flesta blev det ingenting. Det var en väldigt tråkig sits, säger Julia Vasilis.

Rekordhög arbetslöshet

Enligt Arbetsförmedlingens statistik var ungdomsarbetslösheten i landet uppe i 11,6 procent i december 2020. Vid samma tidpunkt saknade 4 515 ungdomar mellan 18 och 24 år i jobb i Göteborg. Det är en ökning med 33 procent jämfört med samma tid förra året.

– Ungdomarna har blivit särskilt utsatta eftersom det inte heller finns några extrajobb för dem, säger Fabian Sundelin, som arbetar på FRAM bemanning.

FRAM är ett Göteborgsbaserat bemanningsföretag med inriktning på hotell- och restaurangbranschen. Vanligtvis har företaget hundratals ungdomar anställda, som lånas ut till krogar, mässor och hotell. Nu är verksamheten helt öde, säger Fabian Sundelin.

– Före pandemin hade vi 188 ungdomar i vår pool. I dag har de bara sex, säger han.

Lisebergs mörkaste år

De stängda anläggningarna, Liseberg, Rondo och hotellverksamheten, resulterade i en omsättningsförlust på 1,26 miljarder och ett resultat före skatt på -552 miljoner kronor, inklusive extraordinära avskrivningar på 93 miljoner kronor.

Flera omfattande sparpaket har rullats ut över organisationen och omkring 120 i parkens fasta personalstyrka har varslats om uppsägning.

Den ekonomiska kompensation som nöjesparkerna erbjudits i form av stödpaket från regeringen har heller inte räckt till. Bolaget har fått 17 miljoner kronor i omställningsstöd samt 29 miljoner kronor i permitteringsstöd, vilket utgör åtta procent av förlusten.

Källa: Liseberg

Visa merVisa mindre

Unga och arbetslösa i Göteborg

I december 2020 var 3 548 unga mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa i Göteborg.

I december 2019 var motsvarande siffra 2 302

I december 2020 var totalt 4 515 unga mellan 18 och 24 år inkrivna på Arbetsförmedlingen i Götbeorg.

I december 2019 var motsvarande siffra 3 392

Källa: Arbetsförmedlingen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00