STÄNGER. Skolinspektionen godkänner inte att Vetenskapsskolan numera Safirskolan bedriver skolverksamhet. Foto: Mostphotos

450 elever utan skola – kommunen: "Vi löser det"

Skolinspektionen har beslutat att stänga Vetenskapsskolan numera Safirskolan. Snart står 450 elever utan skola. ”Vi löser det”, säger direktören på grundskoleförvaltningen.

  • Publicerad 15:40, 9 dec 2019

Den kritiserade friskolan i Östra Göteborg får inte längre bedriva skolverksamhet.

Beslutet kommer från Skolinspektionen och innebär att Safirskolan tidigare Vetenskapsskolan måste stänga från och med årsskiftet.

Orsaken till att Skolinspektionen inte längre godkänner skolan handlar om att det finns allvarliga brister i huvudmannens ägar- och ledningskrets för Safirskolan AB.

Utvisade friskole-vd:n försvunnen

Göteborg Direkt har tidigare bland annat rapporterat om att Regeringen beslutat att utvisa skolans förra vd. Det handlar om att mannen och fem andra, fyra av dem imamer, sattes i förvar av Säpo tidigare i vår efter att de bedömts vara ett hot mot rikets säkerhet.

Skola i industriområde får ingen ny chans

450 elever utan skola

I och med att en skola stänger blir kommunen skyldig att erbjuda skolplats till berörda elever.

Enligt grundskoleförvaltningen handlar det om 450 elever som ska få en ny skola.

– Vi fick informationen vid lunchtid i dag. Det vi gör nu är att snabbt se hur vi på allra bästa sätt kan ta emot alla elever med kortvarsel. Vi kommer att lösa det på ett bra sätt, säger Bengt Randén, direktör, grundskoleförvaltningen.

Kommer eleverna få plats på närliggande skolor?

– Exakt hur vi kommer att göra kan jag inte redogöra för efter bara några timmars varsel men vi kommer att ge föräldrar möjlighet till ett bra val. Vi har naturligtvis kontakt med skolan om hur vi gemensamt kan informera vårdnadshavare om vad som händer.  

Dom: Inget fel när tolk inte lämnade ut handlingar

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57