4700 patienter får ny vårdcentral

I måndags blev ca 4700 patienter i Angered utan vård när Angered Care blev av med sitt vårdavtal. Patienterna har nu listats om på andra vårdcentraler och Capio Läkarhus i Angered är en av de fyra som fått ta emot flest.

  • Publicerad 15:19, 9 nov 2017

Vårdcentralen Angered Care på Angereds torg blev i måndags av med sitt avtal med Västra Götalandsregionen. Detta efter att en uppföljning visat på allvarliga brister i vård, bemanning och journalföring. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd valde att bryta avtalet med omedelbar verkan eftersom man ansåg att patientsäkerheten äventyrades.

Totalt handlade det om cirka 4700 patienter som plötsligt stod utan vård. De har nu listats om på andra vårdcentraler, i första hand på den som ligger närmast ens folkbokföringsadress.

I och med det fria vårdvalet kan patienter lista om sig var de vill, så fördelningen kommer sannolikt att ändras.

Intensivt informationsarbete

Capio Läkarhus i Angered fick i veckan omkring 800 nya patienter och där har man nu bemannat upp och utökat öppettiderna för att kunna möta det ökade behovet.

– Detta ser vi som jättepositivt, vi kan alltid ta emot fler patienter. Vi försöker i första hand hjälpas åt inom företaget med extra personal, men har även börjat titta på bemanningsföretag, säger Louise Petterström, verksamhetschef på Capio Läkarhus i Angered.

Hon beskriver att man just nu befinner sig i ett intensivt arbete, dels med att svara på frågor och informera patienterna om situationen och dels med få över alla journaler.

– Många av våra patienter har svårt med svenska språket och det kan vara svårt att tyda informationen. Därför är det viktigt att vi har tolkar på plats.

Finns det risk att patienter hamnar i kläm i övergången?

– Det finns risk för missförstånd och därför tar vi in så mycket personal vi kan för att ingen patient ska falla mellan stolarna.

Läs mer: Vårdcentral blir av med avtal efter allvarliga brister

Här listas patienterna om

Så många nya patienter får vårdcentralerna:

Närhälsan Lövgärdet vårdcentral: ca 900

Närhälsan Angered vårdcentral: ca 800

Capio Läkarhus Angered: ca 800

Närhälsan Hjällbo vårdcentral: ca 700

Övriga vårdcentraler: ca 1500

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11