OROLIGA. Den nya förskolebudgeten slår hårt mot kooperativa förskolor. Många kan tvingas att lägga ner befarar organisationen FSO Fria förskolors vd Mimmi von Troil. Foto: Mostphoto/FSO Fria Förskolor

5 000 förskoleplatser kan försvinna i Göteborg

Den nya förskolebudgeten i Göteborg slår mot föräldrakooperativen. "Barnen är osynliga i dag eftersom de finns på kooperativ", säger FSO Fria förskolors vd.

  • Publicerad 05:41, 14 sep 2018

I samband med den nya organisationen kring förskolor i Göteborg fastställdes en ny resursfördelningsmodell. Det innebär att förskolorna kommer att få sina årliga bidrag minskade med i genomsnitt 20 procent, och bidragen för vissa barn till arbetslösa eller föräldralediga kommer att skäras ned med upp till 62 procent.

Detta är förödande för Göteborgs föräldrakooperativ, menar branschorganisationen FSO Fria förskolor.

Läs mer: Nu centraliseras skolan - så påverkas du

– Det här slår stenhårt. Det blir omöjlighet att planera ekonomin långsiktigt. Om ett barns förälder blir föräldraledig eller arbetslös sjunker bidraget väsentligt, säger Mimmi von Troil, vd FSO Fria förskolor.

I dagsläget får fria förskolor i Göteborg inte full kostnadstäckning för heltidsbarn. Istället erhåller man ett genomsnitt av vad en plats kostar i en kommunal förskola för alla barn och påverkas därför inte om föräldrarnas situation ändras.

Kan tvingas stänga i februari

Enligt Mimmi von Troil innebär den nya budgeten att 43 stycken kooperativ måste stänga i juni nästa år.

– Några behöver stänga redan i februari och andra kan hanka sig fram till slutet av 2019 innan pengarna tar slut, säger hon.

Läs mer: "Kommer få börja avveckla direkt"

"Vill inte se konkurser"

Enligt FSO rör det sig om cirka 16 procent av alla barn i förskoleålder i Göteborg, vilket motsvarar omkring 5 000 barn, som påverkas när den nya budgeten går igenom.

Den nya förskolenämnden är medveten om oron hos FSO och har gett förvaltningen i uppdrag att se över hur den nya resursfördelningen påverkar småskalig verksamhet som föräldrakooperativ, idéburna och mindre förskolor.

– Förut hade alla stadsdelar olika modeller och när allt samlas så blir det skillnader. Men vi ser allvarligt på det här och vill självklart inte att några förskolor ska gå i konkurs. Därför vill vi ha översynen skyndsamt under hösten,  säger Anneli Rhedin (M), andre vice ordförande, förskolenämnden.

5 000 nya barn i kön

Men då är det för sent, menar FSO. Göteborgs kommun har inget ansvar att ge förtur till barn på kooperativa förskolor som tvingas att lägga ner. Därför rekommenderar FSO alla föräldrar att ställa sina barn i den kommunala kön för att säkra en förskoleplats i januari.

– Vi uppmanar alla att ställa sig kö för att synliggöra de här barnen. De är osynliga i dag eftersom de finns på kooperativ. Står de i kön till förskolan så syns de även för politikerna i Göteborg, säger Mimmi von Troil.

Det här innebär den nya resursfördelningen för fristående förskolor

Förskolorna kommer att få sina årliga bidrag minskade med i genomsnitt 20 procent, och bidragen för vissa barn till arbetslösa eller föräldralediga kommer att skäras ned med upp till 62 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG