Spårvagn. Under 2018 gjordes 131 miljoner resor med spårvagnarna, en ökning med fem miljoner resor eller fyra procent. Foto: Eddie Löthman

5 miljoner fler spårvagnsresor under 2018

Resorna med kollektivtrafik fortsätter att öka. I Göteborgsregionen ökade resorna med 5 procent förra året.

  • Publicerad 16:22, 6 feb 2019

Västtrafiks rekordår 2017 slogs direkt förra året. I Västra Götalandsregionen ökade alla trafikslag 2018, förutom tåg som ligger kvar på samma nivå. Totalt ökade Västtrafiks resor med 4 procent.

Nu blir det dyrare att fuskåka

Spårvagnsresorna står för en stor del av det kollektiva resandet i regionen. Sammanlagt gjordes 131 miljoner resor med spårvagn under 2018, vilket är en ökning med 5 miljoner jämfört med 2017. Båtresorna ökade med 6 procent och busstrafiken 4 procent.

Av regionens samtliga 339 miljoner resor under förra året gjordes de flesta i Göteborgsregionen – 287 miljoner.

– Att fler och fler väljer att resa med kollektivtrafiken visar att vi tar steg i rätt riktning för att skapa ett mer hållbart samhälle. När Västsverige växer och utvecklas som region spelar också kollektivtrafiken en allt viktigare roll, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafiks styrelse i ett pressmeddelande.

Samtidigt väljer allt fler att köpa sin biljett i appen Västtrafik To Go. Appen har laddats ner över 2,7 miljoner gånger och varannan biljett av privatkunder köps nu via appen.

– Det är glädjande att fler upptäcker kollektivtrafiken och att vi närmar oss vårt mål om att fördubbla antalet resor till år 2025. Jag tror att bra utbud och pålitlig service i kombination med smarta digitala lösningar och förbättrad framkomlighet i Göteborgsområdet kommer att fortsätta vara avgörande för att fler ska resa tillsammans, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Dyrare bussresor med Alliansens budget

Så här fördelades resorna 2018:

Tåg: 21 miljoner resor (+/- 0 %)
Buss: 178 miljoner resor (+4%)
Spårvagn: 131 miljoner resor (+4%)
Båt: 7 miljoner resor (+6%)
Anropsstyrd trafik: 2 miljoner resor (+3%)

Källa: Västtrafik

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG