Får vänta. Poseidon tvingas skjuta upp renoveringen av Stora Kviberghuset. Foto: Arkivbild: Johanna Roos

60 år gamla avloppsstammar - renoveringen skjuts upp

Trots 60 år gamla avloppsstammar skjuts nu Poseidons planerade renovering av "Stora Kviberghuset" upp på obestämd tid. – Hur kan det inte vara prioritet, undrar hyresgästen Mirja Lappalainen.

  • Publicerad 17:00, 24 nov 2017

Huset byggdes mellan 1955 och 1960 – då som norra Europas största bostadshus. Våren 2016 informerades hyresgästerna om fastighetsägarens omfattande renoveringsplaner. De skulle bland annat innefatta nya avloppsstammar, vattenledningar och upprustning av entréer och trapphus.

Mot bakgrund av hur stora renoveringar drabbat hyresgäster på andra ställen i form av kraftigt höjda hyror bestämde sig de boende på Beväringsgatan tidigt för att göra sin röst hörd och kräva ett nollalternativ.

Sparkrav från koncernen

I mitten av november informerades hyresgästerna emellertid om att renoveringarna skjuts upp på obestämd tid.

– Från början lät det som att var jätteakut med just stammarna eftersom det redan varit vattenläckor. Man undrar ju vad kommunen tänker göra med huset egentligen, säger Mirja Lappalainen.

Poseidon bekräftar att stammarna aldrig renoverats, men menar att man på grund av besparingskrav från fastighetskoncernen Framtiden varit tvungna att prioritera.

– Det finns behov av stambyte och det ligger med i vår ombyggnadsplan, men vi har många fastigheter och ett sparkrav har tvingat oss att prioritera inför 2018, säger Linda Thorsson, informationschef Poseidon.

Stambyte efter 50 år

Chalmersforskaren Mikael Mangold har gjort en studie om renoveringar av miljonprogrammen. Han menar att det finns en god grund till att olika delar har olika underhållsplaner.

– Konventionen säger max 50 år mellan stambyten. Det är den beräknade livslängden för avloppsstammar. Efter det kan det såklart finnas risk för vattenskador.