Helena Sjöberg, Grundskoleförvaltningen. Foto: Lo Birgersson

600 elever utan skola – det händer nu

Stängningen av Römosseskolan innebär att cirka 600 elever nu står utan skola. "Vår bedömning är att vi kommer att klara att placera alla" säger Helena Sjöberg, avdelningschef Göteborgs stad.

  • Publicerad 15:27, 27 okt 2021

Sedan 2019 har tre friskolor fått stänga i nordöstra Göteborg. Först Primusskolan som låg i ett industriområde i Gårdsten, sedan Vetenskapsskolan (som vid nedläggningen hette Safirskolan) i Angered och nu Römosseskolan.

Beslutet: Skolinspektionen stänger Römosseskolan

På så sätt finns erfarenhet och en viss beredskap hos grundskoleförvaltningen när det i dag stod klart att Skolinspektionen drar in tillståndet för huvudmännen som driver Römosseskolorna.

– Sedan i april har skolan inte haft något giltigt bankgirokonto dit skolpengen kan utbetalas. På grundskoleförvaltningen jobbar vi hela tiden med riskbedömningar och det är klart att risken att skolorna skulle stänga blev högre i samband med det, säger Helena Sjöberg, avdelningschef styrning och ledning på grundskoleförvaltningen.

Staden fortsätter stoppa utbetalningen till Römosseskolan

Ska hitta skolplatser

Nu startar ett arbete med att hitta skolplatser till de cirka 600 elever som är drabbade.

Majoriteten av eleverna är folkbokförda i Göteborgs stad. Det innebär att kommunen har en skyldighet att erbjuda dem en ny plats på en kommunal skola.

– För oss är det väldigt viktigt att vårdnadshavarna först får möjlighet att önska en placering. Har man inte något önskemål, eller om vi inte har möjlighet att uppfylla deras önskemål, så ska eleverna bli erbjudna en skolplats i närheten av där de bor, säger Helena Sjöberg.

Hur bedömer du möjligheten att kunna tillgodose allas önskemål?

– Det är så klart en utmaning när en skola blir av med sitt tillstånd. Men vår bedömning är att vi kommer att klara att placera de allra flesta. Det kan så klart blir några undantag.

Beredd på frågor

Information om att Römosseskolan stängs den 19 november skickas ut skriftligen till vårdnadshavare i dag, onsdag. Samtidigt förbereder sig Göteborgs stad på en ökad tillströmning av frågor från vårdnadshavare.

– Vi har inte fått någon respons från vårdnadshavare än vad jag vet. Men vi har stärkt upp bemanningen på vårt kontaktcenter och förberett i alla kanaler. Vi bemannar även upp medborgarkontoret i Angered med personal från grundskoleförvaltningen som är redo att svara på vårdnadshavarnas frågor, säger Helena Sjöberg.