73-årige Arne bor ett halvår på lyxhotell

Arne Petersson nappade på corona-erbjudandet att långtidsbo på hotell. Nu har fyrstjärniga Elite Park Avenue varit hans hem sedan augusti.

  • Publicerad 15:26, 17 dec 2020

Jul på hotell. Arne Petersson hyr en månad i taget på Elite Park Avenue i Göteborg. Foto: Privat

Det är lätt att vänja sig vid det goda livet. Varje morgon hugger Arne Peterson in på hotellets frukostbuffé. Han tränar på gymmet och njuter av en simtur i bassängen eller en ångbastu efteråt.

Hyran må vara högre än en vanlig enrummare, men Arne Petersson har sällan haft det bättre.

– Det värsta är att jag blir så otroligt bortskämd att jag kommer ha svårt för att lämna hotellet, säger han.

Hyr en månad i taget

Redan i mars när coronakrisen var ett faktum realiserades idén om ”longstay” av flera hotellkedjor. Tanken var att försöka ersätta en del av inkomstbortfallet när beläggningsgraden rasade på grund av pandemin.

Elite Hotels i Sverige var först ut med att erbjuda månadskontrakt för sina hotellgäster till en reducerad kostnad. Priset för ett hotellrum kan, nästan, jämföras med vad det kostar att hyra en lägenhet i centrala Göteborg.

– Jag betalar 11 995 kronor i månaden för ett uppgraderat standardrum. Det betyder också att jag får bo på sjunde våningen med balkong, säger Arne Petersson.

Sedan Elite Hotels i Sverige öppnade för långtidsboende har kedjan sålt 76 000 hotellnätter på månadskontrakt. 12 000 av dem har varit i Göteborg, fördelat på Elite Park Avenue och Elite Plaza. I mitten av december hade Park Avenue 35 hotellgäster på longstay och Plaza hade 15. Då hade många av dem redan planerat att stanna över jul och nyårshelgerna.

– Det är allt från internationella besökare som är i Göteborg för att jobba till unga par som vill provbo tillsammans. Men hotellet används också som en tillfällig lösning för skilsmässopar, säger regionchefen Carina Nyman.

Lägenheten såld

Arne Petersson vet precis. Han gick själv igenom en skilsmässa för ett år sedan då parets gemensamma lägenhet blev såld. Hans första tanken var att bo i sitt vinterbonade sommarhus vid kusten tills han fick fatt i en lägenhet.

Men det blev bara för tråkigt.

Den första augusti packade han ihop det nödvändigaste och flyttade in på hotell.

– Jag är en stadsmänniska och har nästan alltid bott mitt i centrum. Nu har jag kontrakt till januari, sen får jag se. Jag tar en månad i taget, säger han.

Just nu njuter Arne Pettersson av hotellvistelsen på det fyrstjärniga hotellet på Avenyn. Han betalar ett par tusen kronor extra i månaden för att få tillgång till frukostbuffén. Ibland brer han några smörgåsar på morgonen för att spara till lunchen. En gång i veckan storstädas hans rum och han får rena lakan och handdukar.

– Mina barn är också glada för att jag bor här, de ser det som ett äldreboende. Nu behöver de inte oroa sig för att jag ska bo ensam i mörkret på landet. Nu har jag underbar personal runt mig, dygnet runt.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57