Foto: Lennart Angermund/ Mostphotos

8-åring dog i granatattack – nu ersätts familjen

Sommaren 2016 kastades en handgranat in i en lägenhet i Biskopsgården. En åttaårig pojke dog i dådet. Nu får familjen drygt en halv miljon i ersättning.

  • Publicerad 16:19, 28 nov 2019

Pojken som omkom var på besök i bostaden där en av de dömda för skjutningen på Vår krog och bar 2015 var skriven. Den tragiska händelsen inträffade den 22 augusti, 2016.

Nu drygt tre år senare får fyra syskon och pojkens mamma totalt över en halv miljon i ersättning från staten för kränkning, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Motiveringen från nämnden för brottsskadeersättning är att alla i familjen utsattes för ett mordförsök, oavsett var de befann sig i lägenheten.

– Det är den juridiska bedömning som nämnden gjort. Det blir alltid svårare i de fall där det inte finns någon känd gärningsman och en fällande dom att utgå ifrån, säger Anna Sundén Larsson på Brottsoffermyndigheten till nyhetsbyrån Siren.

Ett av syskonen som fick sår- och splitterskador får mest ersättning – 125.000 kronor, medan de övriga får runt 100 000 kronor var.

Likgiltig förövare

Totalt befann sig 14 personer i lägenheten. De övriga väntas söka brottsskadeersättning via ett ombud.

– Med tanke på nämndens bedömning nu har de goda förutsättningar, säger Anna Sundén Larsson.

Nämnden betonar dessutom i sina beslut att den okände förövaren var helt likgiltig inför konsekvenserna vid attentatet.

Brottsoffermyndigheten har arbetet med ärendet under det senaste året, efter att polisen lämnat ifrån sig tillräckligt med material från den fortsatt pågående förundersökningen.

Familjen har tidigare fått anhörigersättning utifrån ett schablonbelopp. Det gäller även pappan, som befann sig i Storbritannien när pojken dog, liksom två andra syskon.

Nämnden för brottsskadeersättning

Nämnden för brottsskadeersättning ansvarar för de ärenden på myndigheten som bedöms vara av större vikt eller av principiell betydelse.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57