Sjöfartsmuseet. Marksten som legat 90 år utanför Sjöfartsmuseet får nu en ny hemvist… Foto: Higab/Henrik Witt

90-åriga stenblock får ny hemvist i stan

Överblivna stenar efter ombyggnationen av Sjöfartsmuseet tas nu vidare till ett annat byggprojekt i Göteborg. Och kommer till användning när Familjebostäder gör ett utemiljöprojekt i Änggården.

  • Publicerad 15:27, 22 sep 2022

Det är väldigt roligt att stenen från Sjöfartsmuseet börjar en ny historia någon annanstans.

Vad gör man med ett lass av stora stenblock? Det var utmaningen för Katrine Knatteröd, som arbetar med återbruksfrågor på Higab. Hon skickade ut en ”kontaktannons” och fick en perfekt match i form av ett utemiljöprojekt i Änggården.

– Det är väldigt roligt att stenen från Sjöfartsmuseet börjar en ny historia någon annanstans, säger hon.

Det var i våras som Higab avslutade den stora om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet där även parken runt byggnaden rustats upp av park- och naturförvaltningen. Ett antal markhällar blev över i samband med detta och har sedan dess väntat på ny hemvist.

Hällarna, som bland annat består av gnejs, har legat som marksten vid Sjöfartsmuseet sedan invigningen för 90 år sedan.

Cirkulärt byggande

Återbruk har fått en växande roll inom bygg- och fastighetsbranschen de senaste åren och i maj i år skrev Higab tillsammans med ett 40-tal andra fastighetsägare i Göteborg på en avsiktsförklaring om cirkulärt byggande.

Att försöka hitta ett nytt användningsområde för stenen istället för att bara forsla iväg den till en återvinningscentral var därför självklart utifrån både ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsperspektiv.

– Intresset för stenen var stort. Nu kommer den till användning när Familjebostäder gör ett utemiljöprojekt i Änggården, säger Katrine Knatteröd.

Enligt Familjebostäder ska deras landskapsarkitekt få utgå från stenen vid projekteringen av marken i och runt växthus som ska byggas.

– Det känns väldigt bra att samarbeta kring återbruk med våra kollegor inom staden. Det finns ett stort intresse för cirkulärt byggande och vi provar oss fram tillsammans, säger Katrine Knatteröd.

… i ett utemiljöprojekt i Änggården. Foto: Higab/Henrik Witt

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00