Nya Hovås. Foto: Gabriel Tjulander

"90 procent av kunderna har försvunnit"

Butiker och restauranger i Nya Hovås har det tufft just nu. Sedan i början av veckan har antalet kunder och gäster minskat för varje dag. Om inte kurvan vänder är det en tidsfråga innan verksamheter kan tvingas slå igen.

  • Publicerad 11:55, 23 mar 2020

Fortsätter det så här blir det katastrof.

Noble House gick för högtryck i början av året. Efter en lång uppstartsprocess blev januari och februari 2020 restaurangens allra bästa månader. Sen kom de första rapporterna om coronaviruset och allting vände.

Under veckan som gått har restaurangbesökarna blivit färre för varje dag.

– Vi har mer än halverat antalet gäster. Fortsätter det så här blir det katastrof, säger ägaren Ted Österlin.

Hans största oro nu är att regeringen ska beordra stängning av landets barer och restauranger. Det skulle betyda dödsstöten för väldigt många krögare, menar han.

– Det kan handla om några veckors överlevnad med massarbetslöshet som följd. Nu är det tvunget att bankerna går in och hjälper till.

Krispaketet som ska rädda näringslivet

Katastrofläge

I samma kvarter i Nya Hovås har optikern Mattias Ljungqvist drivit sin verksamhet i drygt två år. Även för honom har rädslan för coronaviruset drivit försäljningen i botten.

– 90 procent av kunderna har försvunnit under den senaste veckan. Det är knappt någon som bokar in nya besök och många lämnar återbud, säger han.  

Osäkerheten för framtiden är stor och Mattias Ljungqvist försöker hålla nere alla kostnader. Bland annat har han tvingats göra upp nya avtal med sina leverantörer.

– Det är lite av ett katastrofläge just nu, konstaterar han.

På Nya Hovås webbsida uppmanas alla boende i området att stödja sina lokala handlare och restauranger. Bland annat ges förslag på hur man kan betala med swish och hämta sina varor utanför butiken. För den som tycker att ett restaurangbesök verkar osäkert, går det oftast bra att beställa hemkörning. Även krogar som i vanliga fall inte kör ut beställningar har börjat töja på konceptet.

– Vi börjar med utkörning till privatpersoner i dag. Det är ett sätt att hålla maskineriet igång, säger Ted Österlin på Noble House.

Vi är GBG

    Vi är GBG