BRANDVARNARE. Sedan 2011 har fler satsat på släckutrustning i bostäderna. Foto: Mostphotos

Adventsuppmaningen: Testa brandvarnaren

Nästan alla har en brandvarnare i hemmet. Men att kontrollera den med jämna mellanrum är inte lika vanligt. – Vi behöver testa brandvarnaren, helst en gång i månaden, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

  • Publicerad 06:30, 2 dec 2018

Äntligen adventspynt! Ljusstakar, julstjärnor och inte minst levande ljus. Men det gäller att vara försiktig. Nästan var fjärde bostadsbrand inträffar under december och januari och många gånger är ett bortglömt ljus orsaken.

Sedan 2011 har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gjort kartläggningar över allmänhetens syn på brandskydd. Under åren har fler och fler satsat på brandskydd. Bland annat hade 72 procent av de tillfrågade i undersökningen nu tillgång till en handbrandsläckare i bostaden, en ökning med 12 procent sedan 2011.

– Det är en väldigt positiv utveckling vi ser och vi vet också att många klarar att agera. Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till 6 000. Med tillgång till brandskyddsutrustning hemma så har man möjlighet att släcka en brand i ett tidigt skede, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB i ett pressmeddelande.

Trots att många blivit bättre på att skydda sig finns förbättringspotential. I årets undersökning svarade 97 procent att de hade minst en brandvarnare i bostaden, men bara 35 procent uppgav att de aldrig hade testat den, och 53 procent att de gör det mer sällan en varannan månad.

– Vi behöver testa brandvarnaren, helst en gång i månaden. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra, larma eller släcka, säger Anders Lundberg.
 

Om att testa brandvarnare:

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:
• en gång i månaden
• när du satt upp en ny
• när du bytt batteri
• när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)
• när du gjort rent den

Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök. Röken kan smutsa ned varnaren. Test med öppen låga kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen.

När man trycker på testknappen aktiverar också batteriet. Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. Risken finns då att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal.

Källa: MSB

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11